вторник, 4 октомври, 2022
- Реклама -
НачалоНовиниВещество в броколито убива ракови клетки

Вещество в броколито убива ракови клетки

Съединение, извлечено от зеленчуците в семейство кръстоцветни като броколи например, може да предотврати появата на вид рак, който се среща главно при децата,  пише The New Zealand Herald. То се нарича сулфорафан и е ефективно при срещу солидни тумори.

Преди това учените са съобщавали, че посочената група зеленчуци намалява риска от възникването на определени онкологични заболявания. Този път специалистите от Медицинския колеж „Бейлор“ установили, че сулфорафан лекува остра лимфобластна левкоза.

Този тип рак е разпространен сред децата и 80% от болните реагират на лекарствата, казва проф. Даниел Лакораз, професор по патология и имунология. В останалите 20% от случаите обаче онкохематолозите са сериозно затруднени. Точно тези пациенти могат да разчитат на алтернативната терапия, казват сега учените.

Те изолирали съединението от зеленчуците и обработили с него ракови клетки, взети от болни деца. Паралелно бил осъществен и контролен експеримент със здрави клетки. Веществото успяло да унищожи туморните клетки, без да засегне по никакъв начин здравите. Нов тест бил проведен и върху опитни гризачи. При тях се получил същият ефект. Оказало се, че сулфорафан влияе върху определени протеини в злокачествените образувания. Учените се надяват, че скоро може да разработят нова терапевтична схема за лечение въз основа на новите си изводи.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -