събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноУчени: живеем по-дълго, но боледуваме повече

Учени: живеем по-дълго, но боледуваме повече

Хората се научиха да се справят с много убийствени инфекции и днес живеят по-дълго от всякога, но и боледуват повече от преди. Здравословните проблеми в наши дни причиняват години на страдание и болка, физическа и психическа. Тази „опустошителна ирония“ е основният извод на 5 г. изследване, което представлява най-всеобхватната оценка на здравеопазването в световен мащаб в историята на медицината, пише Ройтерс.

В него участват учени от 50 държави. Финансирано е от фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, като основните изводи са публикувани в седем статии в медицинското списание Lancet.

Проучването за глобалната тежест на заболяванията, проведено от Института за здравна метрика и оценка (IHME) във Вашингтонския университет, установи, че страните са изправени пред вълна от финансови и социални разходи поради увеличаващия се брой на хората, които живеят с болести и наранявания.

Недохранването е загубило донякъде от значението си като причина за смърт и заболяване, затова пък последиците от прекомерното хранене заемат значимо място в класацията. Пушенето и употребата на алкохол са на второ и трето място сред рисковете за здравето след високото кръвно налягане.

През 2010 г. над три милиона смъртни случаи в света се дължат на затлъстяването, това са три пъти повече починали в сравнение с тези, които са си отишли поради недохранване. Дори в развиващите се страни хората приемат вече прекалено много и нездравословна храна, коментира Маджид Езати от „Импириъл колидж Лондон“, един от водещите учени в изследването. Най-значимите здравни проблеми сега ни разболяват, макар че не ни убиват. Те причиняват болка, пречат на мобилността, увреждат зрението, слуха и ясната мисъл.

Хроничните заболявания са причина за най-голямата група смъртни случаи, които общо в света са били 52,8 милиона през 2010 г. Около 12,9 милиона души са починали от инсулт и сърдечни заболявания. Основната причина за тях е свързана с начина на живот – приемане на прекалено много и мазна храна, пиене, пушене и твърде малко упражнения. 8 млн. души са починали от рак. За сравнение – от ХИВ / СПИН са загинали 1,5 милиона души през 2010 г., а друга инфекциозна болест – туберкулозата, е убила 1,2 милиона.

Детската смъртност е намаляла, но има и един потресаващ факт – броят на смъртните случаи сред възрастните (15 – 49) се е увеличил с 44% между 1970 г. и 2010 г. Това се обяснява донякъде с ръста на насилието – убийства и пътнотранспортни произшествия, както и на епидемията от СПИН, казват изследователите.

Свързани теми: Сивите коси били залог за здраве

Полифенолите са най-мощните антиоксиданти, отлагат старостта

Алкохолик се става и с бира или вино

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -