Сивите коси били залог за здраве

PRINT
пенсионери менопауза

Проучване на Университета на Мадрид разкри, че ранното посивяване на коса е истински залог за дълголетие. Резултатите от научните изследвания са публикувани в последния брой на Physiological and Biochemical Zoology.

Побеляването помага да се поддържа едно вещество, наречено глутатион, обясняват учените. То пък има за задача да защитава организма от рак. Когато организмът поддържа цвета на косата, води нещо като война на два фронта: за цвета и срещу рака. Когато човек побелява, целият глутатион се насочва към битката със смъртоносна болест.

Редица изследвания са посветени на изучаването на връзката между синтеза на феомеланин (който придава червен или кестеняв цвят на косата) и еумеланин (черен или тъмно кафяв пигмент) и унищожаването на клетъчните структури след оксидативен стрес.

За синтеза на меланин, оцветяването на ириса, кожата и косата е необходим глутатион – един от ключовите вътреклетъчни антиоксиданти. Ако в организма има високо ниво на глутатион, това води до производството на феомеланин. Веществото не участва в процеса на образуване на еумеланин.

СНИМКА: ТК

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 4.3]
Сивите коси били залог за здраве беше последно модифицирана от: май 10th, 2018 Iliana Angelova
loading...