петък, 23 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРак на гърдата - ранна диагноза с пръстов отпечатък

Рак на гърдата – ранна диагноза с пръстов отпечатък

Откритието е на професор по криминалистика

Анализ на потта в пръстовия отпечатък може да помогне за ранна диагноза на рак на гърдата.  Откритието е на проф. Симона Франчезе, експерт по криминалистика в университета Шефилд Халам (Англия). Тя работи за полицията от години и се е посветила на информацията, която може да се извлече от пръстовите отпечатъци, открити на местопрестъпленията. Така стига до сензационното си откритие, че ракът на гърдата може да се открива и по пръстовите отпечатъци, при това безболезнено за самата жена. 

В потта от пръстите се съдържат определени протеини 

„В нашето търсене на молекули, които ни казват пола на човека, се натъкнахме на няколко молекули. Малки протеини и пептиди, които също са потенциални биомаркери за рак на гърдата“, заяви проф. Франчезе в британския „Таймс“.

Те направили и специално допълнително проучване с 15 пациенти. В него установили, че потта съдържа протеини, които позволяват да се открие рак на гърдата с точност от 98 процента.

Проф. Симона Франчезе изучава пръстовите отпечатъци на местопрестъпленията от 15 години. Тя може да познае пола от потта на пръстите си и също така да види дали жената има рак на гърдата. Нещо повече: По данните от пръстовия отпечатък може дори да се прецени и тежестта на заболяването. 

От 15-те жени пет са имали доброкачествени, неракови бучки, пет са имали ранен стадий на рак на гърдата и пет са имали метастатичен рак на гърдата, който се е разпространил в тялото. В проучването, публикувано в списание Scientific Reports, тестът за пръстови отпечатъци успява да потвърди тези диагнози с 98 процента точност.

Профилактиката в бъдеще може да включва и това изследване

Проф. Франчезе и нейният екип смятат, че ако резултатите от това проучване се повторят в нови, по-големи проучвания, изследването на пръстовия отпечатък може да стане стандартно профилактично изследване за рак на гърдата.

Експертите уточняват, че не става дума да се отмени мамографията. Може обаче да се намали броя на пациентите, които трябва да се подлагат ненужно на нея. Тъй като се прави лесно, евтино е и безболезнено за пациентите, то може да донесе само ползи. 

Сега изследователският екип иска да проучи дали същата процедура може да се използва и за други видове рак. Някои от същите протеини участват в рак на простатата.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации

1 коментар

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -