сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВидове кашлица при децата

Видове кашлица при децата

Успокояването на кашлицата е постижимо, ако лечението е правилно

Кашлицата при децата звучи различно и наистина може да е различна. Родителите я описват като кънтяща, лаеща, суха, влажна, дразнеща гърлото и т.н. 

Кашлицата не е болест, а защитна реакция на организма, която води до изхвърляне на чужди тела и слуз. Кашлицата е симптом, че нещо дразни дихателните пътища, независимо дали са храчки или патоген. Има много неща, които може да се направят за успокояване на кашлицата, но първо трябва да се ориентираме за причините.

Не винаги е нужно да се търси лекарска помощ веднага. Ако обаче детето се бори и със задух като псевдокруп или погълнато чуждо тяло, ако кашля много силно и шумовете при дишане са много силни и забележими, определено трябва да се консултирате с лекар. Педиатърът ще помогне да се се изясни дали става въпрос за хронична кашлица, свързана с алергия, астма или някаква инфекция.

дразнеща кашлица при децата
Понякога кашлицата при децата е упорита и с храчки.

Кашлицата се различава на първо място според това как звучи:

  • Суха дразнеща кашлица от гърлото. Възможна причина: алергия, започваща инфекция.
  • Лаеща, груба кашлица. Възможна причина: крупна кашлица, псевдокруп, особено ако кашлицата се появява през нощта.
  • Кънтяща, мокра кашлица. Възможна причина: Много секрет е заседнал в дихателните пътища. Тези храчки трябва да се изкашлят. Но внимавайте! Твърде много отхрачващо средство може да влоши кашлицата.
  • Кашлица с болка в белите дробове или корема. Възможна причина: възпаление на белите дробове (пневмония);
  • Лекарите също така правят разлика между продуктивна и непродуктивна кашлица. В този случай продуктивен означава, че се произвежда слуз, която трябва да се изкашля, изхвърли навън.
болно дете кашлица температура
Антибиотик при кашлица се дава, само ако има съмнение за бактериална инфекция.

В повечето случаи дразнещата кашлица отшумява от само себе си след няколко дни, но винаги е необходимо повишено внимание.  Ако не е отключена от инфекция, кашлицата изчезва след около три дни. Когато симптомите са свързани с остра инфекция на горните дихателни пътища, придружена и от други симптоми (премрежени очи, загуба на апетит, хрема, температура, болки в тялото, главоболие) кашлицата трае около една седмица. Задълбочаването на кашлицата, придружено с обща отпадналост и влошаване, вместо възстановяване на общото състояние, е признак за усложнение – бронхит, дори пневмония.

При хроничната кашлица симптомите се повтарят през кратки периоди. Причините може да са бронхиална астма, алергии, общ имунен дефицит.

Кашлицата чисти и предпазва дихателните пътища

Не само инфекции, но и други неща могат да раздразнят дихателните пътища:  дим, цигарен дим, газове, твърде замърсена и прашна околна среща. В дихателните пътища има миниатюрни реснички. Те са покрити с тънък слой слуз – бариера за патогени. Вируси, бактерии, гъбички, прах, цветен прашец и малки частици се улавят в него и се изтикват към гърлото чрез движението на ресничките. Оттам слузта се поглъща или изкашля.

Всяка респираторна инфекция пречи на тази система за самопочистване, защото води до отделяне на още повече гъста слуз, от която тялото се опитва да се отърве чрез кашлица.

болно дете вируси висока температура
Когато детето е болно, въздухът в стаята трябва да се поддържа леко влажен.

Тези домашни средства облекчават кашлицата:

  • Пийте много течности. Топлите напитки са основните начини за разхлабване на слузта. Ако имате суха кашлица, негазирана вода или разреден плодов сок също са добри и охлаждат възпалената област.
  • Поддържайте въздуха в стаята влажен, най-лесният начин е с влажна кърпа, която се закача над или до леглото, още по-лесно е да поставите съд с гореща вода в стаята. Така детето ще вдишва по-влажен въздух. Това спомага за втечняването на вискозната слуз в бронхите, което е особено важно при суха, дразнеща кашлица, магарешка кашлица и псевдокруп.
  • Проветрявайте добре помещението и прохладна стайна температура;
  • Топла супа, особено пилешки бульон.

Как да спрем кашлицата за един ден

Чай за кашлица: Градинският чай е класическият при респираторни инфекции. За да направите това, просто попарете листа от салвия (пресни или сушени) с вряща вода и ги оставете да се накиснат. Мащерка, семена от копър, билка от зърнастец и корен от сладник също помагат. При по-малките деца до 5 г. не всички билки са подходящи, консултирайте се с лекар или фармацевт.

Направете си сироп за кашлица: Тук лукът е естественият лек. Бързо и лесно: накълцайте лука, сложете в буркан с капак с една супена лъжица твърд мед, затворете буркана. След известно време се образува сок, това е сиропът за кашлица, който може да се дава без притеснение на децата. При това той ще продължи да се отделя от лука и меда. 

Има и още една доказана домашна рецепта с черна ряпа. От ряпата се отрязва капаче, издълбава се и се пълни с 2-3 лъжици мед. Стои така една нощ и сиропът, който се е образувал вътре, се използва като сироп за кашлица. 

Защо в България лекуват различните видове кашлица по един и същи начин?

Този въпрос поставя проф. Петко Минчев, детски белодробен специалист в София. При него идват малки пациенти с проблеми в дихателните пътища, които обикновено първо са минали през личния лекар или педиатъра. „Прави впечатление, че напоследък всяка кашлица при децата се лекува с бета симпатикомиметици или локални кортикостероиди. Има различни видове кашлица, такъв еднотипен подход не е подходящ“, категоричен е специлистът.

В последните години се говори за кашличен синдром – става дума за симптоми, обусловени от различни провокатори. Чуйте във видеото с проф. Минчев още за причините и лечението на кашлицата.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -