вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПневмонията - симптоми, лечение и възможни усложнения

Пневмонията – симптоми, лечение и възможни усложнения

Пневмонията е неприятно усложнение на инфекциите на дихателните пътища. Ако се вземат навреме мерки и при правилно лечение, пациентът може да бъде излекуван за 2-3 седмици. При около една трета от случаите на белодробно възпаление се налага постъпване в болница.

Понякога от пневмония се разболяват хора, които лежат в болница по други причини. В почти всички случаи причината за заболяването е инфекция на белодробната тъкан или на алвеолите с бактерии, в по-редки случаи – вируси, гъбички или паразити. Вредни вещества или тежки алергии също може да са причина. Състоянието не бива да се подценява, защото не са редки случаите, когато завършва със смърт.

Симптоми на възпаление на белите дробове 

Най-застрашени са хора със слаба имунна система – възрастни, хора с хронични заболявания. При малките деца най-добрата профилактика е ваксината срещу пневмококи. От няколко години тя е включени в имунизационния календар на България. Спортните занимания също са добър начин за предпазване при деца и възрастни. Ако човекът е трудно подвижен, може да прави дихателна гимнастика.

Типичните симптоми на пневмонията са:

  • температура;
  • зъзнене;
  • затруднения с дишането.

Понякога обаче те не са така изразени. Медикаментите са важни в случай, че причинителите са бактерии, гъбички или паразити. В останалите форми целта на лечението е да се облекчат симптомите и да се предотврати бактериалната инфекция.

Инфекциозно възпаление на белите дробове

Инфекциите лесно се разпространяват, особено на места, където има повече хора. Предаването на заразата обикновено става по въздушно-капков път. Причинителите на пневмонията обикновено са бактерии, главно пневмококи. Грип и други вируси обаче също могат да провокират възпалението. Застрашени са и пациентите в интензивните отделения, особено тези, които са на изкуствено дишане. Друго затруднение е, че при този вид вътреболнични пневмонии причинителите са резистентни на антибиотици стафилококи и ентерококи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Как разболяват пневмококовите инфекции? 
Пневмонията се причинява от вируси, бактерии или гъбички
Строги диети отключват бронхит и пневмония при момичета 
При ХОББ рискът от пневмония е по-голям 
Какви са симптомите при белодробна фиброза? 

Какво се случва в организма при пневмония

При възпалението на белите дробове се увреждат алвеолите и прилежащата между тях тъкан. Така необходимите за обмена на газове в организма кухи пространства се запълват със слуз и водни отлагания и снабдяването на организма с кислород е затормозено. Типичната бактериална пневмония започва с рязко покачване на температурата, има изразена картина на болестно състояние.

Температурата може да стигне до 40 градуса. Дишането става ускорено, пулсът също, за да се навакса липсата на кислород. Ако организмът не се справя, устните и ноктите посиняват – състоянието се нарича цианоза. Ако причинителят е вирус, проявата на болестта може да е атипична – кашлицата е суха, температурата е повишена, но не много.

Възможни усложнения

Усложненията настъпват, когато терапията не започне навреме, ако не бъдат назначени подходящите антибиотици или те не действат, или когато има съпътстващи заболявания. Има усложнения, които засягат самия бял дроб – например възпаления на плеврата (външната ципа на белия дроб), натрупване на течност между белия дроб и ципата – плеврален излив, образуване на гнойно-слузести отлагания в кухите места – белодробен абцес. Понякога причинителят на инфекцията може да се разпространи в целия организъм и да причини сепсис, възпаление на мозъчната обвивка или да засегне сърцето.

Диагнозата се поставя със слушалка и почукване на гръдния кош. Следваща стъпка е да се направи рентгенова снимка. При нея се виждат особено ясно промените, настъпили при бактериална инфекция. Кръвните изследвания също могат да потвърдят, че има сериозно възпаление – това личи от броя на белите кръвни телца, скоростта на кръвосъсирването, маркери на възпалението като С-реактивен протеин.

В определени случаи си струва да се направи и микробиологичен кръвен анализ за прецизно откриване на причинителя на инфекцията. При плеврален излив се прави изследване с ултразвук – сонография. Наблюдение на бронхиалното дърво – бронхоскопия, може да разкрие чужди тела или наличието на тумори в дихателните пътища.

Медикаментозно лечение на пневмонията

Антибиотиците са задължителна част от лечението при бактериално възпаление на белия дроб. В началото обикновено лекарят изписва медикаментите, без да знае точно какъв е причинителят, като се ориентира по клиничната картина. Индивидуални непоносимости, хронични заболявания, бременност или кърмене са обстоятелства, които трябва да се вземат предвид.

При вирусни пневмонии се дава антибиотик, само ако е налице допълнителна бактериална инфекция. От друга страна пациентите трябва да приемат лекарствата толкова дълго, колкото е наредил лекарят, дори междувременно да настъпи подобрение. Ако не настъпи положителна промяна в рамките на 2-3 дни, трябва да съобщите на лекуващия лекар. Тогава той ще смени терапията.

Инхалации и други мерки

Допълнителните мерки целят да облекчат оплакванията и да предотвратят усложнения. На болния се осигурява почивка до пълното му възстановяване. Инхалации с готварска сол подпомага отхрачването. Важно е да се приемат достатъчно течности, особено при температура. Добре се отразява дихателната гимнастика.

Добре е да се прави ваксинопрофилактика при децата и възрастните, при хора с хронични сърдечни или белодробни заболявания, или при пациенти с отслабена имунна система (например заради медикаменти). Имунизациите срещу грип не пази от всички инфекции на дихателните пътища, но може съществено да намали риска от възпаление на белите дробове. За децата е препоръчително да бъдат ваксинирани срещу пневмококи и хемофилус инфлуенце тип В. Тези две ваксини са безплатни за бебетата в България.

проф. Дитер Кьолер

 

Консултант – проф. Хайнц Дитер Кьолер, специалист по вътрешни болести с акцент върху белодробни и бронхиални терапии (на снимката).

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации

1 коментар

  1. Признаки пневмонии чаще всего схожи с симптомами гриппа или простуды. То, как симптомы у больного проявляются, зависит от происхождения воспаления легких.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -