неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКога и какви антибиотици да вземат децата

Кога и какви антибиотици да вземат децата

Изборът на антибиотик е ключово за овладяване на усложненията при вирусни инфекции, тоест тогава, когато те преминават в бактериални. Всеки здрав човек е носител на голямо многообразие от бактерии, някои полезни, а други – болестотворни. Нормално имунната система ги държи под контрол и балансът не позволява да се разболеем. Когато организмът обаче се бори с вирусна инфекция, тя може временно да блокира отбранителните сили на организма. Тогава някои болестотворни бактерии, с които нормално се срещаме във всекидневието без последици, или пък ги носим отпреди това в гърлото (или другаде), започват да се размножават. Причиняват ангини, бронхити или дори пневмонии.

Кога е точният момент за предписване на антибиотик

Със сигурност не е още в първите 2-3 дни от проявата на симптоми като температура, хрема, главоболия или отпадналост, подчертава детският УНГ специалист д-р Любен Попов, който ръководи Детското отделение към УНГ Клиника в ИСУЛ (приема пациенти с направление или свободен прием в МЦ „Искър“, записване в Супердок). Антибиотикът не е средство за понижаване на температурата, нито пък е показан за другите оплаквания, които традиционно се наблюдават при вирозите.

Д-р Попов обръща внимание, че сега този тип лекарства се изписват прекалено често, без реална необходимост. Вероятно за да се презастрахова лекуващият лекар, че няма да се стигне до усложнение. При  много пациенти с коронавирус се дава веднага азитромицин, още в деня след излизането на положителния резултат от пробата.

Този подход създава голям риск от антибиотична резистентност, тъй като микроорганизмите мутират и съумяват да избегнат въздействието на антибиотика. В същото време нови молекули за такива лекарства не са разработвани от десетилетия. Д-р Попов припомня препоръките на европейски здравни органи, а и на тези в много страни, които съветват антибиотик да се дава само при съмнения или установено усложнение.

Друга голяма грешка, която понякога се среща в практиката, е да се изписват едновременно 2 или дори 3 антибиотика. Такъв подход трябва да е много добре аргументиран и да се прилага наистина в много редки случаи, по изключение, когато състоянието на пациента е много сериозно.

Кашлицата сама по себе си не е показание за изписване на антимикробни средства. По-добер е лекарят да разпита задълбочено родителите и да изясни, защо детето кашля. Причините може да са различни – дразнене на дихателните пътища от сух, запрашен въздух или ако възрастните в дома пушат. Има хора, които почват да кашлят дори само от стрес или леко дразнене на гърлото.

Широкоспектърни антибиотици, когато не може да се чака изследването

Предписването на широкоспектърни антибиотици е често срещано в практиката. Прави се, когато има ясни индикации за бактериална инфекция, усложнение, но няма време да се изчаква микробиологичното изследване, което отнема 2-3 работни дни. Такъв препарат действа срещу различни видове бактерии, за съжаление и срещу полезните в червата. Винаги се прави преценка на конкретната ситуация, претеглят се възможните ползи и рискове за пациента.

Когато изписваме антибиотик без наличието на изследване се водим от принципа, че атакуваме статистически най-често срещаните причинители за съответното заболяване, пояснява д-р Попов.

За да има ефект, антибиотикът се пие достатъчно дълго

Правилата за продължителността на курса са строго индивидуални и зависят от състоянието на пациента, честотата на боледуване. При децата за съжаление има такива, чиито организъм е свикнал с антибиотиците и трудно може да върне имунния баланс без такава подрепа. Обикновено самите родители казват, че без антибиотик няма да се справят.

Грешка е антибиотикът да се спира при първите признаци на подобрение. Курсът трябва да е максимално дълъг, тъй като е възможен  рецидив – завръщане на инфекцията след спиране на лекарството. Това ще усложни допълнително окончателното излекуване, а възможните нови усложнения ще са по-тежки. Свиването на курса с 2-4 дни не си заслужава риска, споделя мнението си д-р Попов. Антибиотичните курсове трябва да са достатъчно дълги, така лекарят ще е сигурен, че след заболяването няма да се възобнови.

Нужен ли е пробиотик към антибиотика и колко

Преди десетилетия антибиотиците традиционно се пиеха с чаша айрян. В наши дни по аптеките има голямо разнообразие от пробиотици. Има много нови проучвания, които потвърждават важността на тези полезни бактерии за общото ни здраве. Голяма част от имунната ни система се намира в червата, затова балансът в стомашно-чревния тракт е много важен.

С пробиотиците не рискуваме да сгрешим. Даже да не е ключово необходим в момента, със сигурност няма да навреди, посочва детският УНГ специалист. Много често тези препарати се приемат дори от здрави хора като профилактика и за укрепване на имунитета. Д-р Попов не изписва пробиотици на всяко дете, което пие антибиотик. Ако то взема антибиотик веднъж на 1-2 години, няма нужда. При хора със здрава имунна система, които рядко боледуват сериозно, нормалната чревна флора може да се възстанови самостоятелно след курс с антибиотик, продължил до 10 дни.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -