петък, 19 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеОсновни принципи на хранене при диабет - видео

Основни принципи на хранене при диабет – видео

Правилното хранене с подходящи продукти е ключово за овладяване на диабета. Как се съставя индивидуален хранителен режим, обяснява в специално видео (гледайте го в края на статията) доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“.

Ако преди 100 г. са лекували диабета с глад, то в наши дни диетата при висока кръвна захар е много близка това, което по принцип се препоръчва като здравословното хранене. Пропорцията на калориите, които приемаме, най-общо трябва да е:

 • 50-60% въглехидрати;
 • 12-20% белтъци;
 • 20-35% мазнини.

При диабета се установява постоянно висока кръвна захар, която е свързана с нарушения в секрецията на инсулина или на неговото действие в периферните тъкани, посочва доц. Попова. Безспорен факт е, че диабетът е социално значимо заболяване. То води до увреждания в различни органи, а коварното е, че те настъпват неусетно.

В България близо 10% от хората са засегнати от болестта, като много от тях не знаят за това. Диабетът се среща и при децата.

Диабет – 4 симптоми, които възникват нощем

Защо е важно да отслабнем

Добрата новина е, че пациентите с тази диагноза могат сами да направят много за овладяване на кръвната захар и други лабораторни показатели, свързани с диабета. Ако проявят воля и отслабнат с 5 до 10 кг, това ще доведе до намаляване на кръвната захар, на триглицеридите, холестерола, както и на кръвно, което при тях често е повишено. Свалянето на изилшните килограми има добър ефект и върху хиперкоагулацията – повишено кръвосъсирване, което е един от честите проблеми при диабетиците. Подобрява се сънната апнея (хъркане и нощно събуждане).

Основните принципи на диетата при захарен диабет вече отчитат индивидуални хранителни потребности не само като калорийни нужди, но и като предпочитания, избор на продукти. Остаряло е вече схващането, че трябва силно да се ограничат въглехидратите за сметка на протеини и мазнини.

Ето няколко основни принципа, от които всеки диабетик трябва да се ръководи в съставянето на дневното си меню.

Защо е трудно да се отслабне при инсулинова резистентност и диабет?

Предимство за храните с нисък гликемичен индекс (ГИ)

Гликемичният индекс е мерило за това, колко бързо даден продукт се разгражда и попада като глюкоза в кръвта. Тези, които съдържат прости въглехидрати (бяло брашно, захарни изделия, но и повечето плодове).

Примери са храни с нисък ГИ (повече подробности и списъци с подходящи продукти вижте във видеото):

 • Макарони;
 • Бобовите – боб, леща, фасул, грах;
 • Овесените ядки и продукти, които ги съдържат.

ГИ е важен, но не е достатъчен, за да бъде оценен един продукт и диетата, посочва още доц. Попова. Има значение органичният отговор на организма – стомашната и чревната резорбция, отделянето на инсулин. Затова е добре да се направи консултация със специалист.

Плодове при диабет – колко и какви се препоръчват

Как да контролираме теглото си?

 • Намаляваме консумацията на високоенергийни храни
 • Равномерно разпределяме на храненията през деня
 • Приемаме повече баластни вещества и фибри
 • Отделяме време за редовна физическа активност

Диетата трябва да вземе предвид и контрола на сърдечносъдовите фактори, тъй като рискът от хипертония, дори инциденти като инсулт или инфаркт са повишени при диабетиците, включително и при недиагностицираните. Тук акцентът е върху намаляване на наситените мазнини (животински), готови храни като соленки, бисквити, кексове.

Добре се отразява редовната консумация на риба и рибни продукти, ограничаване на месото. Солта е до 1 чаена лъжичка на ден, но се брои и скритата сол, която приемаме чрез готови продукти – има я в хляба, в готови сосове и др.

Като цяло не става дума за някаква строга диета, а начин на хранене, обяснява още във видеото доц. Попова. Първо трябва да се определи оптималният дневен енергиен прием (калории), достатъчен за поддържане на нормално тегло.

Въглехидратите доставят 55-60% от калориите, но е важно да са с нисък ГИ – т.е. пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци. Баластни вещества (съдържат се в ядки, зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни) – около 20-30 грама на ден. Протеините са 15-20% от дневните калории. Мазнините може да са до 30%, но пък тук тяхната структура е много важна. Поне 2 пъти в седмицата да приема риба.

Алкохол може, но в малки количество – 1-2 питиета седмично. Едно питие означава 300-400 мл бира и около 20 мл вино. Затова пък трябва да се обърне специално внимание и да се повиши приема на естествени витамини, антиоксиданти.

Кои зеленчуци и подправки помагат при висока кръвна захар?

Пациентите с диабет трябва да бъдат много добре обучени и да познават, какви въглехидрати се съдържат в различните храни, какъв ефект оказват те върху кръвната захар. Тези, които са на инсулин или пият някакви таблетки за диабет, трябва да приемат въглехидрати на всяко хранене.

Воденето на хранителен дневник дава ясна представа, къде се допускат грешки и какво може още да се подобри.

От колко калории има нужда човек

За изчисляване на приблизителните енергийни нужни помага следната таблица:

 • При затлъстяване и ниска физическа активност – 20 ккал на 1 кг телесно тегло;
 • Възраст над 55 г. – мъже ниска физическа активност, активни жени – 28 ккал / кг;
 • Физически активни мъже, много активни жени – 30 ккал / кг.

Хипогликемията е друг важен проблем, който трябва да се държи под контрол при диабета. Поради приема на лекарства има риск в определени случаи да се стигне до твърде ниски стойности на кръвната захар и неприятни симптоми като причерняване и треперене.

Хипер- и хипогликемия – защо са опасни за диабетиците?

Как да избегнем хипогликемията

Правилното хранене може да предпази от епизоди на хипогликемия, посочва доц. Попова. Ето нейните препоръки:

 • Избягвайте напитки с кофеин;
 • Ограничавайте алкохола до 1-2 питиета два пъти седмично;
 • Намалете мазнините в храната – високомастното хранене влошава инсулиновото действие и води до инсулинова резистентност;
 • Разпределете въглехидратния прием през целия ден – хляб, плодове;
 • Прием на подходящи закуски между отделните хранения – 3 основни и 2 междинни;
 • Ограничете концентрираните въглехидратни храни – бисквити, соленки, банички и др. закуски.

Всеки пациент с диабет трябва да изгради правилен собствен хранителен режим. Не е лесна задача, защото трябва да се оценят правилно неговите нужди и да се определят целите на диетичното хранене. Самият човек трябва да бъде обучен на този режим, да разбира и познава неговите основни принципи. Изследваме показатели, даваме препоръки.

Методът на чинията е един от най-лесните

Този метод е популярен, тъй като нагледно показва какво и колко трябва да се яде. Лесен е за разбиране и прилагане.

 • Половината чиния е заета със зеленчуци (бобовите не са зеленчуци в този смисъл, а въглехидрати);
 • Една четвърт е заета от пълнозърнести продукти, вкл. бобови;
 • Една четвърт е заета от протеинови храни – месо, риба, яйца.

Друга важна информация е приблизителното количество храни, които се равняват на 1 хлебна единица. Това е например една средна ябълка (12 г въглехидрат), 25 г хляб (половин маломерна филия хляб), 3 пълни супени лъжици варен фасул и др. Повече конкретни примери може да видите във видеото.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -