четвъртък, 5 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКои зеленчуци и подправки помагат при висока кръвна захар?

Кои зеленчуци и подправки помагат при висока кръвна захар?

Регулирането на кръвната захар е основна задача за хората с диабет и преддиабет. Известно е, че прясната растителна храна помага много в тази насока. Но кои все пак са най-полезните продукти, ако искаме да намалим глюкозата в кръвта? Ето какво съветва проф. Татяна Киселева, президент на Професионалната асоциация на натуртерапевтите в Русия. По думите й това може да стане с помощта на храни, богати на диетични фибри.

Пектинът извежда излишната захар от организма

Пектинът безспорно е сред най-важните, затова е добре да се наблегне на зеленчуци и плодове, богати на такива растителни влакна. Този вид фибри активират елиминирането на токсините, излишната захар в кръвта и имат регулаторен ефект върху чревната имунна система.

„Пектинът се съдържа в цвекло, лимон и краставици. Последните увеличават секрецията на инсулин, имат добър ефект върху метаболизма на мазнините “, допълва проф. Киселева. Докато с плодовете при диабет трябва да се внимава, зеленчуците може да се консумират, без да се съобразяваме с количеството. 

Плодове при диабет – колко и какви се препоръчват

Ползата от зелени и сушени подправки при диабет

Специалистите съветват хората с диабет и преддиабет да комбинират с краставици следните продукти: копър, магданоз, маруля и репички. В комбинация те стимулират процесите на освобождаване на тялото от излишната вода и захар.

Някои традиционни подправки също са много полезни за овладяване на високата кръвна захар. „Канелата, карамфилът, индийското орехче, кардамонът, джинджифилът подобряват чувствителността на тъканите към инсулин“, подчертава проф. Киселева.

Проф. Каменов: Диабетът може да се избегне – ето как!

Източник: Аргументи и факти

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -