четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПроф. Каменов: Диабетът може да се избегне - ето как!

Проф. Каменов: Диабетът може да се избегне – ето как!

Диабетът може да се избегне или поне да се отложи с години настъпването му при хора в предиабетно състояние. Това става с правилно лечение и промени в начина на живот, каза проф. Здравко Каменов по време на Конгреса на Централноевропейската диабетна асоциация (CEDA), който се проведе в София от 31 октомври до 2 ноември. Близо половин милион са хората със захарна болест у нас, като един от 4-ма не знае за болестта си. 

Повишаването на кръвната захар не боли и много хора не се изследват, или пък подценяват факта, че имат високи стойности. Усложненията от високата глюкоза в кръвта се развиват, независимо дали пациентът знае или не. Иначе диабетът щеше да е просто едно повишение на кръвна захар, която не боли. На практика усложненията инвалидизират и скъсяват живота, а те се развиват още при предиабета.

За предиабет се говори, когато стойностите на кръвната захар са между нормалните и тези при диабет:

  • сутрин на гладно 6,1-6,9 милимола;
  • на втория час след обременяване с глюкоза – от 7,8 до 11. 

Кои са нормалните стойности на кръвната захар

Кой е в най-голям риск:

  • хората с наднормено тегло или затлъстяване – над 25 BMI (индекс на телесната маса);
  • при генетично предразположение – ако имате близки с диагноза диабет;
  • хора с психиатрични заболявания, тъй като лекарствата им водят до колебания в кръвната захар. 

Как се лекува предиабет?

мерене на кръвна захарПредиабетът трябва да се лекува, обикновено това става с медикамента метформин, посочва проф. Каменов. Ако имате проблеми с кръвната захар или пък вече сте развили диабет, трябва да следите не само глюкозата си, но и кръвното, мазнините в кръвта. Контролните изследвания се правят поне 1-2 пъти годишно. Трябва да спрете да пушите, да отслабнете, да бъдете физически активни. Знам, че това се приема като банални приказки, но е много важно за отлагане на усложненията, подчертава ендокринологът.

Колкото повече и по-добре успеем да контролираме, толкова години живот повече ще има пациентът. В Австрия например има национална програма, която осигурява допълнително заплащан на личните лекари, които се грижат за пациенти с диабет. Това разказа проф. Томас Щулниг, президент на Централноевропейската диабетна асоциация (CEDA).

Горе-долу половината от хората в предиабет развиват и захарна болест. Тогава вече трябва по-активно да се мисли за профилактика на усложненията. Те могат да бъдат микросъдови и макросъдови. Към микросъдовите спадат:

Те са водеща причина за слепота в активна възраст, за терминален стадий на бъбречна недостатъчност, за нетравматични ампутации. 

Макросъдовите усложнения повишават риска от инфаркти и инсулти. При диабетиците той е два до 4 пъти по-висок в сравнение с хората без диабет. Лекарите вече знаят, че само контрола на кръвната захар не е достатъчен, за да се намали риска за съдов инцидент, подчерта проф. Каменов. Днес говорим за един комплексен, мултифакторен подход – атакуват се всички сърдечносъдови фактори. 

Трябва ли да се лекува висока кръвна захар, която още не е диабет

Нови лекарства овладяват риска от инфаркт

„Днес вече разполагаме с иновативни медикаменти, които водят директно до намаляване на сърдечносъдовата смъртност. За последните 20 г. навлязоха три нови групи медикаменти – те коренно промениха пейзажа на диабетното лечение, като намали риска от инфаркти, от други сърдечносъдови инциденти – инсулти – това са DPP4 инхибиторите ,  SGLT инхибиторите и GLP1 рецепторните агонисти. Също така имаме нови видове аналогови инсулини, намаляват риска от хипогликемия и риска за покачване на теглото. Тези медикаменти заемат все по-предни позиции в терапевтичните алгоритми. А те са такива, каквито се препоръчват и прилагат в цял свят. В България нашите пациенти с диабет имат възможност да се лекуват с всички съвременни медикаменти. След като бъдат регистрирани от Европейската агенция по лекарствата, влизат в реимбурсните листи и се определя при какви условия трябва да се лекуват“, пояснява проф. Каменов.

Не всички пациенти могат да се лекуват с новите медикаменти поради високата им цена. Преценява се кои са най-нуждаещите се от тях, пациентите с най-висок риск. Използват се критерии, които са близки до тези във Великобритания. 

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -