вторник, 29 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоИзследванияКои са нормалните стойности на кръвната захар

Кои са нормалните стойности на кръвната захар

Кръвната захар обикновено е между 3,9 и 5,5 милимола на литър. В по-редки случаи се дават в други мерни единици и тогава референтната стойност е между 70 и 99 mg/dl, казва д-р Йорг Цорн в Navigator-Medizin.de.

Еднократно повишаване на стойностите не е доказателство за диабет. Необходимо е да има повтарящи се изследвания за висока кръвна захар над нормата или еднократно екстремно надвишени показатели, за да се мисли в посока на тази диагноза.

В общия случай си заслужава редовно да проверяваме стойностите на кръвната захар. Причината е, че захарната болест може да протича дълго време скрито, без осезаеми симптоми, но въпреки това да нанесе поражения в организма. Ранното й откриване е много важно поради тази причина. Страхът „Не ходя да се преглеждам, за да не ми открият нещо“ е разбираем, но навременната диагноза е изключително важна за успешното лечение на диабета. Възможностите на медицината в наши дни са големи и болестта вече не налага тези ограничения, с които са я свързвали в миналото.

Какво трябва да знаем за изследването на кръвна захар?

Указанието да се дава кръв „на гладно“ трябва да се взема насериозно. Ако тайно похапвате преди това, или дори изпиете едно кафе с малко захар, може да се окажете с по-високи стойности. Дори при хора без диабет стойностите на кръвната захар се повишават след хранене. Така резултатите ще бъдат подвеждащи за лекаря.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -