сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКои са причините за камъни в жлъчката

Кои са причините за камъни в жлъчката

Причините за камъните в жлъчката (холелитиаза) най-често са наднормено тегло и твърде малко движение, казва проф. Франк Ламерт от Университетската Клиника на Саарланд в Хомбург. Той участва в екип, който изучава какво води до това състояние. В около 25% от случаите за камъните в жлъчката са виновни гените. Това показало проучване на 40 000 двойки близнаци.

Как да се храним при камъни в жлъчката

Въпреки че съставът на 90% от камъните е холестерин, това вещество, което приемаме с храната, играе относително малка роля за възникването на проблема. Така проф. Ламерт коментира един широко разпространен мит. Много повече влияние оказва богата на калории и въглехидрати храна.

Ако смятате обаче, че с кратка драстична диета ще намалите риска от жлъчните камъни, се лъжете сериозно. В нормалния случаи жлъчната киселина и лецитинът създават баланс между водноразтворимата жлъчна течност и не-водноразтворимия холестерин. При ускорено отслабване започва да доминира жлъчната течност. Тогава има голяма вероятност да се образуват холестеринови жлъчни камъни, най-често около една основа от билирубин – отпадъчен продукт на обмяната.

По-разумно е да се гони намаляване на теглото с диета, която е леко обогатена с мазнини, съветва проф. Ламерт, който е гастроентеролог. Тогава жлъчният мехур се свива добре и изхвърля песъчинките и малките камъни през жлъчния канал към дванадесетопръстника. Така организмът сам може да ги елиминира, преди да са нараснали прекалено.

Как влияят алкохолът и кафето?

Специалистите коментират и друг един мит – връзката между поемането на течности и образуването на камъни. За разлика от камъните в бъбреците, тези в жлъчката не зависят от обема на приеманите течности. Алкохолът също не оказва кой знае какво влияние точно в този случай.

Що се отнася до кафето, тук мненията се разделят. Много хора изобщо не знаят, че имат камъни в жлъчката. Само при един от 4-ма се появяват някакви симптоми. Наличието на камъни само по себе си не е основание да се отстрани жлъчката.

Кога се оперират жлъчните камъни?

По-малките камъни може да стигнат до жлъчния канал, да заседнат там и да предизвикат инфекция. Тогава се налага да бъдат отстранени ендоскопски. Ако камъните блокират канала, предизвикват колики и силни болки в горната част на корема. Болката може да се излъчва чак до дясното рамо. В такива ситуации трябва незабавно да се потърси лекар.

Допреди 15 г. лекарите често опитваха да разтворят камъните с медикаменти или да ги разбият с вълни, казва д-р Константинос Зарас, шеф на Клиника за обща, висцерална и миниинвазивна хирургия към болницата „Мариен Хоспитал“ в Дюселдорф. И двата метода не са доказали ефективността си. Лекарствата имат твърде много странични действия. С високоенергийните вълни камъните се отстранявали, но в почти 100% отново се образували нови.

Старият подход за отворени коремни операции за отстраняване на жлъчния мехур сега се прилага само в определени случаи, когато са налице утежняващи обстоятелства. Стандартът в Западна Европа сега е за лапароскопски подходи за операцията. Разрезите са минимални, обикновено се прави в пъпа. При пълна упойка коремът на пациента първо се раздува с въглероден диоксид, след това се въвежда камера с ксенонова светлина. Това позволява да се прецени къде да се направят следващите два прореза за хирургичните инструменти (токари) – около 5 мм. Обикновено се работи с три токара. Накрая през прореза на пъпа се изваждат камъните и самият жлъчен мехур.

Съвети за хранене след отстраняване на жлъчката:

  • Не спазвайте определена диета
  • Разпределяйте храната си на 4-5 порции през целия ден
  • Приготвяйте си лесно смилаеми ястия
  • Избягвайте мазни, пържени или печени на грил храни
  • Избирайте продукти, богати на витамини и фибри
  • Съобразявайте се с индивидуалната си непоносимост към храни (ако имате такива).
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -