При камъни в жлъчката рискът от инфаркт или инсулт е по-голям

PRINT
болница

Камъните в жлъчката често вървят ръка за ръка със сърдечносъдови проблеми, сочат практически наблюдения на лекари. Затова сега учени се заеха да проверят тази зависимост. В наблюденията, продължили 8 г., са включени 46 468 мъже и жени на възраст от 35 до 65 г. от Хайделберг и Потсдам. През този период 507 души получили първи инфаркт, а 412 – инсулт. Жлъчно-каменна болест била диагностицирана при 4828 души. Анализът на данните разкрил, че хората с камъни в жлъчката, имат с 24% по-висок риск от сърдечносъдово заболяване

Има и още нещо: учените открили, че оперативното отстраняване на жлъчния мехур не дава никакви предимства с оглед на риска от инсулт или инфаркт. Рискът при тези пациенти бил увеличен с 1,32 пъти. Повишеният риск при пациенти с отстранен жлъчен мехур може да е признак за по-дълго и тежко протичане на заболяването, което от своя страна се свързва с по-голям сърдечносъдов риск, смята Корнелия Вайкерт от Германския институт за проучване на храненето.

Камъните в жлъчката обаче не са проблемни само за сърцето и кръвообращението. Проучване от 2010 г. показа, че пациентите с това заболяване имат 42% по-висок риск да се разболеят от диабет тип 2.

Източник: European Journal of Preventive Cardiology

[Общо: 0    Средно: 0/5]
При камъни в жлъчката рискът от инфаркт или инсулт е по-голям беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *