сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБутилираната вода провокира мигрена

Бутилираната вода провокира мигрена

Хората, които редовно пият вода от пластмасова бутилка, рискуват да се сдобият с мигрена. Причината се крие в съединението бисфенол А, който придава гъвкавост на материала. Веществото неведнъж е свързвано със затлъстяване, безплодие и сърдечни пристъпи, пише в. „Дейли мейл“.

Специалистите от университета на Канзас призовават да се откажем от пластмасовите съдове и бутилки в бита, още по-малко да претопляме в тях храна в микровълновата. Източник на бисфенол А са и автоматите за вода в офисите. Преминаването към свежи продукти, които не изискват съхранение в съдове от изкуствени материали, може да намали с цел 66% концентрацията на веществото в урината. Такава стратегия ще намали и пристъпите на мигрена.

Учените наблюдавали въздействието на бисфенол А при плъхове. На половината животни давали от съединението в продължение на три дни. В резултат животните намалили активността си, избягвали силните шумове и ярката светлина, лесно се плашели и демонстрирали признаци на повишена чувствителност в главата. Всичко това било симптом на мигрена.

Като цяло мозъкът на гризачите показвал прилив на естроген. Известно е, че мигрената нерядко се съпровожда от неочаквано изменение в нивата на женския хормон. Именно бисфенол А имитира въздействието на естрогена. Впрочем ЕС, Канада и Китай вече забраниха използването му за производството на детски бутилки.

Източник: „Дейли мейл“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -