неделя, 29 януари, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНашият вътрешен часовник се намира... в стомаха

Нашият вътрешен часовник се намира… в стомаха

Стомахът не само усвоява храната, но също така следи и времето, пише „Сидни морнинг хералд“. Според проучване на университета в Аделаида нервите в корема имат функцията на вътрешен часовник. Те отговарят за чувството за ситост и за усещането колко е часът. Този вътрешен ритъм е известен като циркаден.

Изследване на мишки показало, че когато нервите се активират, показват намалена чувствителност към разтягане, което се случва по време на хранене. Чувствителността им определя скоростта на предаване на сигнала към мозъка за ситост.

През нощта, когато тялото не се нуждае от много енергия, нервите реагират бързо, съобщавайки на мозъка, че е време да спре да подава сигнали за глад. Това откритие може да обясни защо при хората, които работят през нощта, се наблюдават някои отклонения. Статистиката сочи, че работещите на смени често страдат от наднормено тегло. От друга страна пък този механизъм на изключване на чувството за глад не функционира правилно при дебелите хора.

Мишките показали чувствителност при малки промени във времето на събуждане с час-два. Апетитът им се променил. Според учените има смисъл диетата да бъде организирана и по отношение на времето, когато се консумира храната, съвсем отделно от състава самите продукти. В бъдеще експертите смятат да проучат дали се променят нивата на хормона на глад – лептин при мишките в рамките на 24 часа и как този процес си взаимодейства с вътрешния часовник.

Източник: „Сидни морнинг хералд“

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -