петък, 1 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСпрей за нос при деца - какво трябва да знаем, преди да...

Спрей за нос при деца – какво трябва да знаем, преди да купим

При всяка хрема или настинка се налага да използваме спрей за нос. Особено при децата е важно да направим правилен избор, посочва д-р Любен Попов, един от водещите детски УНГ специалисти, който приема пациенти в Медицински център „Искър“ (телефон за записване 0889 311 550). С изключение на препаратите, които съдържат антибиотик, спрейовете могат да се купят без рецепта от аптеката. За да направите точен избор, добре е да знаете в кои случай какъв спрей или капки за нос при деца са подходящи, съветва д-р Попов (на снимката по-долу). 

Тези лекарствени препарати може да се групират на няколко основни вида според целта, за която се прилагат: 

  • За овлажняване и почистване на носната лигавица (основна съставка често е физиологичният разтвор, морската вода или др.);
  • За отбъбване на лигавицата със съдосвиващо действие, най-често лекарството в тях е ксилометазолин. Все по-често към него се добавят успокояващи или овлажняващи съставки;
  • За успокояване на алергична реакция (те се предписват рядко при вирусни инфекции);
  • За подсушаване на хремата – коларгол, приготвя се на място в аптеката;
  • За лечение на бактериална инфекция с антибиотик (продават се с рецепта).

Капки за нос и народна медицина срещу сополи при бебета

Физиологичен разтвор при обикновена хрема често е достатъчен

преглед на бебеКогато хремата при децата е обикновена, спрейовете, базирани на физиологичен разтвор (0,9% натриев хлорид), са изключително ефективни. В препаратите по аптеките често има добавени хиалуронова киселина, билкови екстракти. Тези добавки обаче не са толкова важни, повечето пациенти ги възприемат субективно като вкус или аромат. 

По-важното е да се прецени правилно дали малкият пациент е за хипертоничен, за изотоничен разтвор на натриев хлорид или за т.нар бейби вариант. Може да се обърне внимание и на големината на разфасовката, така че да стигне за по-дълго време. 

В обикновения случай пръскането с най-обикновен физиологичен разтвор от банка е абсолютно достатъчно. Условието е да се прави както и колкото често трябва. Някои от спрейовете с физиологичен разтвор са обозначени за бебешка възраст. Отличават се с това, че са олекотени и имат по-ниско налягане в сравнение с тези за по-голяма възраст.

За по-големите деца има нова група спрейове – хипертонични разтвори на натриев хлорид. Като сила на действие те са между обикновения физиологичен разтвор и капките за нос. Използването им е подходящо при продължителни хреми, когато вече са използвани други капки за нос, чието приложение не бива да надвишава определен период. Хипертоничните разтвори позволяват хем да не се привиква към другите капки, хем да се полага грижа за нослето и то да не се разранява.

От каква възраст може да се използва ксилометазолин

Капки и спрейове с ксилометазолин са много разпространени под различни търговски имена (именно затова е важно да се чете състава на лекарствата). Популярен е, защото е евтин. На повечето такива препарати пише, че са подходящи за деца над 2 г. Основният ефект на ксилометазолина е съдосвиващ. При най-малките деца под 2 години поради незрялостта на нервната система организмът има склонността да реагира на локални дразнения с цялостна реакция. Едно пръскане на съдосвиващ спрей за нос може да доведе например до бронхоспазъм , който е изключително животозастрашаващ. Тези случаи са изключително редки, но не са изключени.

Това е причина съдосвиващите капки за нос да се използват изключително внимателно при най-малките. Може да се предпишат и на тях, но наистина изключително селективно и с внимание. Даваме ги например при кърмаче или малко дете, което поради запушването на носа не може да се храни, не може да диша дори след направени промивки. Използват се по-рядко и с повишено внимание.  

Причини и лечение на задна хрема при деца

Какъв е ефектът от лекарствените вещества в самия нос?

Основната функция на повечето капки или спрейове за нос е да отбъбват носната лигавица, т.е. да свиват кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват носната лигавица. Другата им задача е да подсушават лигавицата. Физиологичният разтвор няма такива функции – неговата задача е да поддържа носа чист от секрети, като не позволява на вируси и бактерии да се закрепват за лигавицата и да проникват в дълбочина. Третата често използвана група са антибиотичните капки, които не са направени за нос, а за ушите или очите. Използват се обаче и за лечение на бактериални инфекции в носа. Както може да се очаква от всеки антибиотик, те ликвидират бактериите по повърхността на лигавицата на носа и носоглътката. Не отпушват носа и не го подсушават.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -