събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да разберем към кои храни сме алергични?

Как да разберем към кои храни сме алергични?

Ако често страдате от проблеми с храносмилането, имате диария, подуване на корема или болки в корема от време на време, има вероятност да е свързано с хранителна алергия или непоносимост. Подозренията за алергия се затвърждават и ако имам оплаквания като раздразнено небце или подуване, оток в устата, устните. Наблюдавайте дали това се случва след ядене. Това съветва д-р Мариана Мандажиева, алерголог, която в практиката си има доста пациенти с хранителни алергии или непоносимости. Д-р Мандажиева приема в кабинета си в МЦ „Искър“ на ул. Искър 22 в София, а записването е на тел.  0877 58 90 40.

Има ли лесен тест за хранителна алергия?

За съжаление няма разработени лесни практически тестове за хранителни алергии, както e при сенната хрема например. Няма разтвори с потенциални хранителни алергени, които да се нанесат на кожата и да се види, има ли реакция.

Ако подозирате, че имате хранителна непоносимост или хранителна алергия, трябва да знаете няколко неща. Първо – двете състояния не са едно и също нещо. Второ – при някои реакции към определени храни е по-лесно да се разбере кой е провокаторът, а при други – по-трудно, посочва д-р Мандажиева. При лактозна непоносимост например има специални дихателни тестове и други изследвания, които обаче се прилагат по-скоро по изключение при тежки случаи.

Далеч по-лесно е да направите сами проверка, като включвате или изключвате предполагаемата проблемна храна за определен период. Ако симптомите се появяват или пък успокояват именно тогава, най-вероятно подозренията ви са основателни, казва още алергологът.

Как се открива и лекува глутенова непоносимост

Как точно да изпробвате диетата

Ако например смятате, че не понасяте млечни продукти, изключете от менюто си за две седмици всички храни, които съдържат лактоза. Дори да ви е трудно отначало, това означава да не ядете известно време мляко – прясно и кисело, никакви сирена, а също така и млечни шоколади или други храни, които съдържат мляко и млечна захар. Четете опаковките, за да се ориентирате!

Ако през тези две седмици не се появят никакви обезпокоителни симптоми, значи диетата дава резултат. След двете седмици върнете отново млечните продукти в менюто. Ако тогава оплакванията се завърнат, това може да сочи с почти 100% сигурност, че става дума за лактозна непоносимост. Време е да посетите алерголог!

Водете си дневник за храните и симптомите!

Подобен опит звучи просто на теория, но в практиката нещата са по-сложни. Най-трудното е да насочим подозренията си към конкретна храна. Означава, че трябва да провеждаме опита с двете седмици без съответната храна за различни продукти. Все пак този метод с изключването и включването е един от най-надеждните. Няма как лекарят да направи по-лесни нещата.

Много помага воденето на дневник. Идеята е да записвате какво сте яли през деня и дали след това (веднага или на следващия ден), са се появили симптоми. Ако правите това достатъчно дълго, може да се очертае по-ясно тенденцията, кой продукт или група храни са в дъното на проблема.

Споделете тази информация с Вашия лекар, а той ще ви помогне да направите план за лечение и диетичен режим. Запишете час при д-р Мандажиева на тел. 0877 58 90 40!

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -