вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно10 съвета за овладяване на страхова невроза и тревожност

10 съвета за овладяване на страхова невроза и тревожност

Страховата невроза, паник атаките, а дори и по-обикновените пристъпи на страх ограбват радостта от живота на много хора. Понякога опасенията са свързани с нещо конкретно – страх да не останем без работа, без средства за нормален живот, да не загубим близък човек. Друг път са по-общи като генерализирано тревожно разстройство. Усещаме някакво присвиване в стомаха и вътрешна съпротива да излезем навън, да се заемем с обичайните си дейности. Независимо дали пристъпите са по-леки или по-упорити, струва си да положим усилия и да намалим вътрешния натиск върху самите себе си. 

Ето 10 малки неща, които можете да правите всеки ден, за да съхраните в максимална степен вътрешното си спокойствие. Съветите на са д-р Джон Мур, лицензиран психотерапевт от Чикаго, който е автор на книги и статии за справяне със страха.

Денят се познава по сутринта

  1. Събуждате се сутрин и умът ви веднага започва да превърта списъка със задачи за деня, срокове и евентуалните неприятности, ако не изпълните всичко. Стоп! Поемете дълбоко въздух. Фокусирайте вниманието си върху вашето обкръжение в момента. Използвайте петте си сетива, за да усетите нещата около вас. Това ще помогне за овладяване на обсесивността и разсейване на ужаса, който може би изпитвате, като се замислите за предизвикателствата на деня.

Зареждайте се целенасочено с хумор!

смехът е здраве и щастие

  1. Винаги умишлено и целенасочено търсете неща, които ви разведряват и разсмиват! Събирайте се по-често с хора, които имат чувство за хумор. Избирайте за четене сайтове, книги, които предлагат забавни неща. Във фейсбук например има доста страници, които всеки ден публикуват забавни снимки или случки. Смехът ще поразсее тревожните мисли в главата ви.

Бъдете благодарни!

  1. Повечето хора са свикнали да се оплакват от нещата, които им липсват, проблемите, които имат. Забравят, че има много неща в живота им, за които да са истински благодарни. Много източни, а и западни философии съветват да се научим да изпитваме благодарност. Намерете неща в живота си, за които наистина сте благодарни! Може да е стар и верен приятел, грижовни родители или деца, доброто здраве, на което се радвате в момента. Бъдете благодарни дори за дребните неща в живота, които ви радват – вкусна храна, забавен разговор с колега. Винаги фокусирайте ума си върху положителните неща в живота, не върху отрицателните! 

Паническата атака започва с буца в стомаха, сърцебиене и задух

Потопете се в само една задача

  1. Старайте се да вършите само една задача в определен момент! Не се захващайте с много дейности едновременно, въпреки натиска в съвременното общество да сме все по-ефективни. Всъщност повечето хора не са добри в мултитаскинга. А опитите да правите много неща едновременно може само да влоши тревожността ви.

Изразходвайте негативната енергия за практични цели! чистене колко калории изгаря

  1. Изкарайте негативната енергия от себе си, като направите нещо продуктивно – например почистете мивката или измийте пода. Не правите опити да се преструвате, че всичко е наред и не сте притеснени. Това само ще влоши нещата.  По-добре се заемете с някаква практична цел, макар и малка, но която дългосрочно ви носи полза.

Внимавайте какво ядете!

  1. Носете ябълки със себе си! Този съвет е свързан с тази особеност на човешката природа, в моменти на тревожност да се нахвърляме върху висококалорична и вредна храна. В моменти на стрес или паника сме склонни да посягаме и да ядем всичко, което е пред нас. Бъдете подготвени! Ако имате подръка полезна закуска, тя ще ви спаси от безразборното тъпчене. Ябълките са чудесен избор. Лесно се носят в чантата, вкусни и хрупкави са, а и съдържат много фибри и витамини.

Спестявайте пари в касичка или буркан! 

  1. Вземете си касичка или буркан, където може да събирате някакви, макар и малки суми, но редовно. Може да се чудите, какво общо имат парите със страховата невроза. Работата е там, че голяма част от тревогите на хората са свързани по един или друг начин с финанси. Сумата в случая няма значение. Важното е спокойствието, което ще спечелите от мисълта, че спестявате.

Ядовете за пари ни докарват 4 болести

Физическата активност ободрява ума сторт за възрастни

  1. Връзката между ума, емоциите и физическата активност многократно е изтъквана от различни медицински специалисти. Движете се колкото можете повече! Може да е проста разходка навън, няколко упражнения вкъщи. из блока или извършване на бързи скачащи крикове.

Не е нужно да започвате рутинна фитнес (въпреки че това не боли). Ставайки по-активен физически, вие давате цялата тази енергия, която носите място за разряд.

Внимателно с кафето

  1. Кафето ободрява, но може и да повиши нивото на тревожност. Действието му е индивидуално, но при повечето хора със страхова невроза или генерализирано тревожно разстройство големите дози кафе може да влошат нещата. Не е нужно да спирате напълно кафето, ако го обичате. Опитайте обаче да пиете само по една чаша на ден. 

8 мита за кафето и истината за тях

Не се срамувайте от страховете си!

  1. Не се срамувайте от страховете си – вместо това се научете да ги приемате и разбирате по-добре. Опитът да скриете от другите, а и от себе си, своите истински емоции, само ще ви накарат да се чувствате по-зле. Има риск да да задълбочите тревожността си. Като приемете, че това е нещо, с което трябва и може да живеете, тревожността ще намалее.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -