сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да променим живота си към по-добро през Новата година

Как да променим живота си към по-добро през Новата година

В първите дни на Новата година много хора се опитват да направят равносметка и да променят някои неща в живота си към по-добро. Това невинаги е лесно, дори да сме убедени в необходимостта от промяната. В началото успяваме да се сдържаме – не посягаме към сладкишите, държим под контрол желанието за цигари. Седмиците обаче минават и добрите намерения сякаш губят притегателната си сила. Добре е да знаете, че един навик се изгражда, ако повтаряте действието поне 2-3 седмици. След това промяната става част от всекидневния ви режим и дори не усещате, че правите нещо ново.

Трудно е да се издържи, ако някои от целите са твърде високи. Най-добре е да се планират  мини-стъпки към целта, съветват психолози и други експерти от Германия.

Спорт три пъти седмично

Това е идеалният вариант. Не успявате? За щастие значение има всяка крачка. Пет минути разходка на чист въздух е по силите на всеки човек. Опитайте се да спазите поне това правило. Може би с времето ще увеличите темпото, особено ако си намерите съмишленици. Забравете за ескалатори и асансьори – така без усилие ще се движите повече. Помогнете на гърба си да се възстанови от многото седене. Опитайте да ставате прави винаги, когато може – например при телефониране. Вместо да пишете мейли на колегата от другия отдел, идете лично при него. Той ще се зарадва, а вие ще се раздвижите.

Балансираното здравословно хранене е важно, като за целта не е нужно да се прилагат някакви сложни диети. Дори да хапвате един-два плода всеки ден, това пак е крачка напред. За любителите на месото, които всеки ден го слагат на масата, е добре да направят един разтоварващ вегетариански ден седмично.

Спете достатъчно! Минимумът е 6 часа на нощ, макар че според някои изследвания са нужни поне 7 часа и половина, за да няма риск от сърдечносъдови заболявания. Дори ако е късно и много ви се спи, отделете поне 3 минути за миене на зъбите сутрин и вечер. Свикнали сте да заспивате пред телевизора? Ходете по-често вечер на кино или театър. Това ще ви даде нови сили и вдъхновение.

Научете се да казвате „не“. Много хора се затрудняват да направят това, въпреки че понякога е необходимо – времето не стига или едва смогвате с вашата работа. Затова когато се опитат да ви притиснат следващия път, смело откажете!

Забравете мрънкането, за да живеете в мир с партньора

Ето и няколко съвета на психолога Гари Левандовски от университета в Ню Джърси за по-добри взаимоотношения с партньора. Понякога след години съвместно съжителство забравяме да обгръщаме с достатъчно внимание на човека до нас. Спрете вечното мрънкане! Така или иначе това няма да промени партньора ви, само ще съсипе настроението и на двамата. Единствената промяна по отношение на нещо, което ви ядосва, може да е вашата собствена реакция. Бъдете опора за другия до вас! Ако партньорът ви е в стрес, проявеното разбиране е най-доброто лекарство. Погрешно е да се омаловажават неговите притеснения, както и да се натяква „Нали ти казах“ само водят до повече стрес.

Не изпадайте в паника при проблеми във връзката! Известни недоразумения в ранния стадий на отношенията не са чак толкова лошо нещо. Това кара партньорите да бъдат открити един към друг, да работят върху себе си и да решават заедно проблемите. Изяснете какво точно създава напрежение помежду ви, вместо да се правите, че нищо не се е случило. Бъдете позитивни! Спазвайте правилото на психолога Джон Готман „Пет към едно“. Той установил, че щастливите двойки се различават от нещастните по това, че на една негативна забележка се падали пет позитивни. При нещастните съотношението било по-скоро обратното.

Имайте реалистични очаквания! Приемете плановете за нова година на партньора си като свои. Вярата, че той се развива положително му помага, отразява се добре и на връзката. Бъдете обаче снизходителни, както към вас самите, така и към него, ако някоя висока цел се провали. Ето и последното ключово нещо в една връзка – сексът. При дългите връзки удовлетвореността от секса е тясно свързана с удовлетвореността от самото съжителство. В случая става дума не толкова за количеството, колкото за качеството. В този смисъл е важно да сме наясно със собствените си потребности, но и с предпочитанията на партньора. Най-лесно това се постига, като поговорите.

Задайте си 9 важни въпроса

Девет въпроса, които да ни помогнат да се организираме по-ефективно през Новата година, е подготвила Викторианската фондация за промоция на здравето (VicHealth). Много добри намерения пропадат, защото човек усеща прекалено голям натиск да се справи с голямата цел в обозримо време. Друга прична за неуспеха са негативнте формуировки. Джерил Рехтер, директор на фондацията, предлага друг подход – да си зададем правилните въпроси и да потърсим отговора им за себе си, като вървим към целта с малки, лесни за изпълнение крачки.

1 . Какво ви движи ?

Ако искаме да се движим повече, това намерение може да се аргументира по забавен начин. Например по възможност да се ползва обществен транспорт, да се върви когато е възможно повече пеша или с велосипед. Това не само спестява пари и помага да се намали замърсяването на околната среда, но може да се разглежда и като своеобразен фитнес. Ако не можете да избегнете шофирането, поне паркирайте по-далеч, за да повървите по-дълго пеша до работата.

2 . Имате ли план за здравословно хранене през Новата година ?

диета за отслабване

Ние сме това, което ядем. Буквално. Първата стъпка е да се мисли за това, което ще сложим в устата си. Всеки ден човек трябва да яде две шепи плодове и пет шепи зеленчуци. През лятото можем по-често да експериментираме със свежи салати, зеленчуци на скара и охладени плодове. Те са чудесна освежаваща закуска по всяко време на деня.

3 . Мислите ли за активна почивка ?

Защо да не опитате да поиграете някакъв нов спорт или да предприемете нещо, свързано с движение. Физическата активност понижава кръвното налягане и може да бъде добра защитен срещу някои видове рак. Друг плюс е, че тя подобрява нашето психично здраве чрез намаляване на стреса и депресията.

4 . Как да се спасите от махмурлука?

Това е лесно. Пийте по-малко алкохол! Когато вдигате наздравици, не забравяйте да пиете повече течности – вода или сокове, а също и да се храните.

5. Искате ли да намалите риска от диабет тип 2?

спорт и фитнес за жени

Вече е установено, че заседналият начин на живот допринася за отключването на захарната болест. Добрата новина е, че с повече движение можем да се предпазим не само от диабет, а и от сърдечносъдови заболявания. Достатъчно е да ставаме по-често, дори за е за няколко минути.

6. Жадувате ли да се откажете от цигарите?

Основната мотивация ще дойде, след като си представите какво ще спечелите от живот без дим. Помислете какво бихте си купили със спестените пари, че ще бъдете в по-добра физическа форма. Ако преди сте опитвали, но не се е получавало, не губете кураж! Можете да успеете.

7. Инвестирате ли време за другите?

витамин D пикник

Общуването с роднини, приятели и съседи е полезно за здравето. Освен това винаги има самотни хора, които биха се зарадвали на вашата компания. Най-важно е да намерите хора с подобни на вашите интереси – така ще се чувствате обичан и обгрижван.

8. Обичате ли изкуството?

Хората, ангажирани в различни културни събития, живеят по-често от онези, които не се интересуват. Според учените активности като пеене в хор, изучаване на музикален инструмент или дори четене стимулират имунната система да отделя защитни хормони, които помагат да се борим с инфекциите.

9. Кога и как почивате?

Понякога напрежението в трудовия делник се натрупва и се налага да помислим специално за релаксирщи техники. Популярни са дихателните упражнения, йога или медитация. Може и с обикновена гимнастика. Открийте кой начин за отпускане ви подхожда най-добре. Истински доброто самочувствие е невъзможно без здрав дух.

Източник Apotheker Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -