Може ли стресът да ни разболее и как?

PRINT
болно дете вируси висока температура

Семейните скандали съсипват имунитета, с особена сила това важи за децата. Когато в дома цари неразбирателството, това се отразява върху психиката на всички членове на семейството. Ново проучване обаче откри, че децата може да страдат и физически от скандалите. Ако кризата в семейството продължи много дълго, това оказва негативно влияние върху имунната им система.

Проучването е осъществено от учени в университета Линкьопинг в Швеция върху 5-годишни деца. Те установили, че ситуации на продължителен стрес у дома като смърт на член на семейството или продължителни скандали, последвани от развод, силно ограничава имунитета на малките. Физическите белези са повишени нива на кортизола в кръвта, които сочат, че човекът е под силен стрес. Учените изследвали също имунни маркери в кръвта като цитокини и хемокини, както и клиничните стойности на С-пептиди, проинсулин, глюкоза, за да преценят ефективността на имунната система.

Така се установило, че продължителните неприятности водят до неадекватна реакция на отбранителните сили на организма. При някои деца имунната система реагирала дори по-бурно от нормалното, което пък увеличава вероятността от автоимунни заболявания. При тях отбранителните сили атакуват собствения организъм и стават причина за болести като гастрит, улцерозен колит, диабет тип едно, дерматит, множествена склероза, псориазис, ревматоиден артрит, цьолиакия и други. Изследването е публикувано в Journal of Immunology.

Източник: Medizinauskunft

[Общо: 3    Средно: 4.3/5]
Може ли стресът да ни разболее и как? беше последно модифицирана от: май 8th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *