5 трика срещу подуването на корема

PRINT
киселини парене болки в стомаха

Подуването на корема е неприятно, още повече когато се случи в напрегнатото всекидневие. То е свързано с проблемно храносмилане, което понякога води и до болки в стомаха. Основната причина е, че в менюто не присъстват достатъчно баластни вещества (фибри). Такива храни изискват по-продължително дъвчене въз основа на самата си структура. По този начин се отделя повече слюнка и се облекчава процеса на храносмилане. Освен това баластните вещества набъбват в червата и допринасят за по-доброто придвижване на храната там. Така тя се преработва по-лесно. Фибрите освен това са като четка за червата – успяват да се свържат с токсини и отпадъчни продукти при обмяната на веществата. Така помагат на организма за собственото му пречистване.

Първо правило: Храна с повече фибри!

Диетолозите в Европа препоръчват на всеки възрастен да приема около 30 грама фибри дневно. Те може да се открият в пълнозърнестите продукти, ядките, варивата, зеленчуците, лененото семе и плодовете, влючително сухите. Ако стомахът ви не е привикнал към баластните вещества, въвеждайте ги постепенно. Иначе бързите промени може да доведат до болезнено подуване на корема и газове.

Хората, които са склонни към запек, трябва да ограничат тези храни:

  • Мазно месо
  • Бързи закуски
  • Бял хляб
  • Сладкиши
  • Шоколад

След ядене се разходете

Движението след хранене подобрява кръвоснабдяването и подпомага преработването на храната в стомашно-чревния тракт. То не бива да е много интензивно – някакъв спорт например. Тогава много кръв отива към мускулите, като се отклонява и тази, която е необходима за храносмилането.  Подходяща е разходка с умерено темпо. Тя ще събуди кръвообращението и ще стимулира разграждането на храната. На много хора им се доспива след по-обилно хапване. Дрямката обаче може да провокира киселини и да забави обработката на храната.

Кои храни причиняват газове и кои ни пазят

Пийте достатъчно течности

Стомахът и червата се нуждаят от достатъчно течности, за да работят добре. Препоръчват се 2-3 л дневно, най-добре вода или неподсладен чай. Течностите са важни и за да могат баластните вещества да поемат вода и да набъбнат в червата.

Ментовият чай е балсам за стомаха

Ако водата не ви е достатъчно „вкусна“, пробвайте ментов чай. Той мощно подпомага храносмилането. Действа срещу колики, а етеричните масла в ментовото масло активират мускулите на стомаха. Това подобрява храносмилането и го ускорява.

Кардамонът успокоява газовете и улеснява храносмилането

Релаксирайте за добро храносмилане

За гладкото протичане на самото храносмилане е необходимо редовно да си почивате. Стомахът и червата са много чувствителни към стреса. Психическото напрежение може сериозно да ги уязви. Гледайте да осигурите на тялото си необходимата почивка, да спите достатъчно и да предвидите колкото време е необходимо за спокойно хапване.

Източник: Freundin.de

[Общо: 14    Средно: 3.5/5]
5 трика срещу подуването на корема беше последно модифицирана от: март 2nd, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *