четвъртък, 2 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеКои храни причиняват газове и кои ни пазят

Кои храни причиняват газове и кои ни пазят

Някои хора по природа са с по-чувствителен стомах, който реагира на някои храни с образуване на газове. Това е не само неприятно, но и неудобно през деня, когато сме на работа и сред хора. В по-крайните форми, когато се отделят необичайно много газове, се говори за метеоризъм.

Кои са храните, които спомагат за образуване на газове?

5 трика срещу подуването на корема

Има групи хранителни продукти, които водят до газове в червата и подуване на корема. При течностите това са тези с въгероден окис, бира и шампанско, но също и напитки с кофеин. Пресните плодове, особено крушите, също понякога водят до газове.

Някои зеленчуци също подуват корема. Това са лук, чесън, гъби, аспержи, зеле, варива като боб, леща и грах, или чушки. Пресен хляб, яйца, макаронени изделия с яйца или майонеза също могат да отключат или усилят газовете.

Лошата новина е, че ако по природа сте склонен към подобен проблем, няма как да се опазите на 100%, освен ако кардинално не изключите от менюто си дразнещите храни.

Кардамонът успокоява газовете и улеснява храносмилането

Кои храни спасяват от газовете?

Добрата новина е, че има продукти, които имат точно обратния ефект – тези храни успокояват газовете. Към тях спадат червени или сини боровинки. Сокът от тях има подобно действие. На чая от анасон и копър също се приписва такъв ефект. Киселото мляко също действа успокояващо на корема и намалява газовете. При метеоризъм облекчение носят още чай от кимион, черен кимион, както и масло от кимион.

Източник: Navigator der Medizin

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -