четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНаднорменото тегло често води до износване на ставите

Наднорменото тегло често води до износване на ставите

Пациентите с оплаквания от болки в коленете са голям дял от болните, които търсят помощ при ортопед. Повечето от тях са с лека, начална форма на артрозна болест, казва проф. Пламен Кинов от ортопедията в болница „Царица Йоанна“ (ИСУЛ). За съжаление, консултираме и болни с тежка, инвалидизираща форма на страданието, до степен да не могат да ходят.

Своевременно потърсената ортопедична помощ и навременното лечение биха предотвратили развитието на тежки деформиращи изменения в колянната става. Гонартрозата – това неизбежен спътник на старостта ли е или предотвратимо заболяване?

Как се развива износването на ставата?

По правило износването на коленните стави е възрастова патология. Обикновено се засягат хората над 50 години и се среща при около 20% от тях. Най-често се среща при пациенти с наднормено тегло. Трябва да отбележим, че съществува пряка връзка между наднорменото тегло и износването на ставите. Отслабването дори само с няколко килограма намалява оплакванията от коленните стави. В проучване дори е установено, че при жени намаляването на теглото с 5-6 кг води до намаляване с 50% на риска за развитие на гонартроза (износване на коляното).

Съществува и наследственост при развитието на износването на ставите, т.е. заболяването се среща по-често в определени семейства. До гонартроза могат да доведат и претоварването на ставите – например професионален спорт, травми, увреди на менискусите, както и счупвания на коляното. Ревматичните заболявания по правило засягат коленете – ревматоиден артрит, подагра и др. отлагания на кристали в хрущяла, понякога псориазис и различни неспецифични възпалителни процеси.

Как започва артрозата

Артрозната болест започва бавно и постепенно, често пъти с дискомфорт или лека болка, както е при вас. Силната или променлива болка, отокът и деформацията на ставата са късни прояви. Ако тогава потърсите лекарска помощ, обикновено възможностите за лечение на заболяването са силно ограничени. Съветваме нашите болни да се обръщат за помощ още при първите оплаквания, когато приложението на някой път прости мерки може да забави или спре износването на ставния хрущял.

Това, което най-често препоръчваме на нашите пациенти, е да се движат и спортуват, но без да получават травми. За съжаление, в съвременния свят водим все по-застоял начин на живот. И една от основните функции на нашия организъм – движението, все по-често е пренебрегната. А движението има огромно положително въздействие не само върху ставите, но и върху цялостния организъм. То например позволява сравнително лесно постигане на баланс в обмяната на веществата.

По тази причина, освен за лечение на болката, ние предписваме обезболяващи средства и за да може да възстановим движението в увредените стави. Устройството на ставите е такова, че хрущялът няма кръвоносни съдове. Той се храни от вътреставната течност, произвеждана от околоставната обвивка или капсула. При движението в ставата се активира помпената функция, при което хранителните вещества от ставната течност проникват в хрущяла и обратно, отпадните продукти се отстраняват. Този механизъм лежи и в основата на приложението на вътреставна хиалуронова киселина (хондропротектор).

Целта е да се намали триенето между ставните краища и да се подобри движението и съответно функцията. Като добавка към естествените процеси важна роля в профилактиката и лечението на гонартрозата има приложението на хондропротектори – хранителни добавки, съдържащи най-често глюкозамин и хондроитин сулфат. Това са съставки на ставния хрущял, които в концентриран вид се добавят към храната и подпомагат функцията на ставата.

Приемат се в продължителни курсове от няколко месеца с прекъсване. Важна роля в цялостното лечение на артрозната болест заема и санаториалното лечение, прилагано от дълбока древност. За щастие, нашата страна е богата на лечебни минерални извори. Благотворното въздействие на санаториалното лечение се дължи на подобряването на храненето на ставните структури и общото укрепване на организма.

Разбира се, хирургичното лечение има важна, в някои случаи първостепенна роля при лечението на гонартрозата. За предотвратяване на износването на колянната става и в началните форми на гонартроза се използват коригиращи операции. Те са особено подходящи при наличие на механичен проблем в коляното – променена биомеханика.

Прилагат се редица операции, с които се коригира нарушената ос на крайника или позицията на колянното капаче, като по този начин се възстановява нормалното натоварване на ставата. Това спира процеса на износване на ставния хрущял. Оперативното лечение е изключително ефективно и възстановява нормалните и безболезнени движения в ставата. Така болните отново могат да водят нормален живот.

Свързани теми: Фрактури от остеопороза се лекуват и с костен цимент

Скъсано ахилесово сухожилие се зашива с операция

Помага ли хиалуроновата киселина при артроза?

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -