Помага ли хиалуроновата киселина при артроза?

PRINT
Проф. Пламен Кинов ИСУЛ

Артрозата на тазобедрената става често започва още в млада възраст с леки оплаквания. Причина за заболяването могат да бъдат травми, вродени или възпалителни заболявания, обяснява доц. Пламен Кинов, завеждащ сектор ендопротезиране на клиниката по ортопедия и травматология в ИСУЛ. . Тези процеси, но и измененията на ставния хрущял, свързани с възрастта,  постепенно го увреждат.

В крайна сметка може да се стигне до  разрушаване на ставата. На пазара вече има редица хранителни добавки, съдържащи съставките на ставния хрущял. Те могат да забавят развитието на болестта.

Все по-актуална става и терапията с хиалуронова киселина. Приложена вътреставно, тя представлява алтернативно лечение, което може да се съчетава с медикаменти за контрол на болката и функцията на засегнатата става. Голямата част от медикаментите, съдържащи хиалуронова киселина, се препоръчват при артроза (износване) на колянната става. Напоследък има все повече данни за нейната ефективност именно при такива оплаквания. В САЩ пък вътреставното приложение на хиалуронова киселина е одобрено само при артроза на колянната става.

Препаратите, съдържащи хиалуронова киселина, действат по-бавно в сравнение с широкоразпространените противовъзпалителни средства. За сметка на това ефектът от тях е по-траен. Обикновено се налагат няколко апликации на медикамента. По-изразено е въздействието върху средните и тежки форми на артрозна болест (износване на ставите). При по-леките форми на заболяването ефектът не е така отчетлив или дори липсва, що се отнася до болката и движението в засегната става. Друг плюс на тези медикаменти е, че те рядко проявяват странични ефекти.

Въпреки това препоръчвам приложението на хиалуронова киселина да се обсъжда съвместно с терапевта, като се претеглят внимателно всички елементи от лечение на артрозата на тазобедрената става. То може да включва периодично приемане на противовъзпалителни средства и промяна в начина на живот. Засегнатата става трябва да се натоварва умерено, за да се избягне обеждвижването й. Най-подходящи са лечебна гимнастика, рехабилитация и санаториално лечение. В част от случаите може да се наложи и превантивното хирургично лечение.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 9    Средно: 3.9/5]
Помага ли хиалуроновата киселина при артроза? беше последно модифицирана от: юли 20th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *