неделя, 14 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАнтифриз в електронните цигари стеснява дихателните пътища

Антифриз в електронните цигари стеснява дихателните пътища

Електронните цигари стесняват дихателните пътища на повечето хора дори след 5-минутно инхалиране, заявяват от Германското белодробно дружество, цитирани от в. „Ди Велт“. Изводите им са въз основа на тест с 30 пушачи. Вина за този ефект носи пропиленгликолът, който се използва като антифриз в индустрията.

Той се влага в електронните цигари, за да се постигне ефектът на димене. Това е „мъглата“, която се изпарява от патрончето в пълнителя на джаджата.

Парата, вдишвана от електронната цигара, се състои на 90% от пропиленгликол, твърдят немските пулмолози. Веществото било допуснато като добавка в козметиката и в определени хранителни продукти. Безопасното му приложение обаче се приема само в тази връзка, не и при нагряване, посочват от немския център за изследване на рака, цитирани от същото издание. Преди да бъде изобретена електронната цигара, химическото вещество се използвало за създаване на мъгла като сценичен ефект.  Още тогава се знаело, че дори и при краткотрайни вдишвания то може да раздразни дихателните пътища. Още по-силен бил негативният ефект при повтарящ се контакт.

Федералната агенция по храните и лекарствата в САЩ пък открила в течността за инхалиране на някои марки нитрозамини – отровни вещества, които действат канцерогенно. Установен е и втори вид антифриз – диетиленгликол. Той се смята за токсичен при хора. От Световната здравна организация коментираха проблема. „В патрончетата за електронна цигара се съдържат редица химически добавки, които могат да бъдат отровни“, казва Дъглас Бечър от инициативата на СЗО „Непушачи“. 

Неяснотите около съдържанието на смесите, с които се пълнят патрончетата, остават твърде много. Няма гаранции колко точно е и никотинът в тях. В някои пълнители той липсвал, но затова пък в други бил в завишени количества. На опаковката имало само общи указания като ниско или високо съдържание на никотин. Инхалирането му е предпоставка за пристрастяване и към електронните цигари, подчертават немските експерти. Отворен остава въпросът как парата влияе на пасивните пушачи.

Това е причина все повече страни да въвеждат забрани или ограничения на търговията с електронни цигари. Няколко провинции в Германия вече забраниха продажбата на продукта. Норвегия, Турция и Швейцария също не я допускат на своя територия. Електронната цигара е забранена дори в родината си Китай, където беше открита преди около 15 г. Строги ограничения за използването са въведени в Канада, Дания и Австрия. Докато потребителите обаче могат да си я поръчват по интернет, проблемът не може да бъде решен генерално, подчертават от  Германския център за изследване на рака. Европейската комисия в момента обмисляла как да подходи към въпроса.

В пълнителите на електронната цигара се съдържа толкова много никотин, че те трябва да бъдат класифицирани като медикамент, казва Барбара Щефенс, здравен министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия. Тогава би трябвало да преминат всички етапите на одобрение и строг контрол като при лекарствата. Нито една от марките пълнители за електронната джаджа, които са на пазара в момента, не били проверявани за съдържанието си от оторизираните власти. 

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -