Кога и защо се налага подмяна на става с изкуствена? Има ли риск?

PRINT
център проф. Пламен Кинов

Операция за поставяне на протеза, която да замести естествената става (ендопротеза, както я наричат ортопедите), се налага, когато износването е напреднало до такава степен, че пациентът изпитва силни болки или движенията му са силно ограничени. Това обясни проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в ИСУЛ. Най-често се оперира тазобедрената става, после коляното, лакът или рамо. При някои пациенти е възможно по-леко оперативно лечение – артроскопско или с минимално инвазивна процедура.

Причини за подмяна на ставата с ендопротеза

Износването от възрастта най-често е причина за слагане на ендопротеза. Другите причини са вродени и придобити заболявания като дисплазия (неправилно оформяне на бедрената главичка), възпаления, тумори и др.

Възрастните често чупят бедрената шийка, когато падат. Фамилното предразположение е водеща причина при подмяна на колянната става. Професионалният спорт, метаболитни заболявания, подагра и възпалителни артропатии ускоряват износването на коляното.

При пациенти с ревматоиден артрит се увреждат различни стави, но измененията в коленете сякаш са най-тежки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Как да живеем с протеза на тазобедрена става
Лекува ли се артрозата с медикаменти?
Какво представлява луксацията на става?

Тежка ли е операцията и каква е цената

проф. Пламен Кинов

Това са най-честите въпроси на пациентите, на които предстои ендопротеза. Хората се опасяват, че след определен период задължително се налага смяна на изкуствената става. С новите модели може да се изкара и доживот, обяснява доц. Кинов.

Ендопротезите са от биоматериали. Имат механични характеристики, близки до естествената кост, понасят се много добре от организма. Няма случай на отхвърляне от организма. Най-често това са титаниеви сплави или кобалт-хромови стомани. Използват се още полиетилен и керамика, които също са с много добра биологична поносимост. Има различни модели – при някои се отнема по-малко, при други повече от костта. Какъв е най-подходящият вариант се преценява според конкретния случай.

За съжаление почти винаги се налага доплащане на материалите. Причината е, че за поставяне на изкуствена тазобедрена става касата поема 1080 лв., а за колянна – и 2700 лв. Това покрива само най-евтините варианти. Новите технологии и оперативни техники, навлезли през последните години, позволяват самата операция да протече по-бързо и с по-голяма прецизност. Дори разрезът днес е едва 5-6 см, а преди години е бил над 20 см. Миниинвазивните техники, които екипът в клиниката на ИСУЛ използва при млади и активни пациенти, скъсява сроковете за възстановяване на пациентите. Запазват тъканите и мускулите около ставата.

При 90% протезата остава за цял живот

ендопротеза протеза на ставаУспешна е при над 90% от оперираните. Само при около 10% след време протезата се разхлабва и се налага подмяна. ИСУЛ съвместно с Медицинския университет на Грац, Австрия работят заедно по хипотезата, че окислителни процеси в тъканите около импланта са причина за този вид усложнение, при който бавно се разрушава връзката между ендопротезата и костта. Медицинският термин е оксидативен стрес.

Инфаркт на бедрената кост е една от диагнозите, която засяга предимно мъже на възраст 35 – 45 г. При тях се наблюдава остеонекроза на същото място, която разрушава костта. Костта загива, главата се деформира и впоследствие ставата се износва и разрушава. Ако заболяването се диагностицира своевременно, има възможност ставата да се спаси. Само в някои случаи се прави присаждане на кръвоснабдена кост в увредената глава.

Рехабилитацията е важна част от лечението. Прави се в клиниката, а пациентите получават и напътствия за вкъщи. Периодът на възстановяване е индивидуален. Някои пациенти се възстановяват по-бързо и започват да ходят самостоятелно след месец, но средно възстановяването отнема от 2 до 4 месеца. Веднъж годишно пациентите идват на контролен преглед. Лекарите пращат и по пощата въпросници за оценка на състоянието.

Автор Ина Димитрова

[Общо: 37    Средно: 3.2/5]
Кога и защо се налага подмяна на става с изкуствена? Има ли риск? беше последно модифицирана от: април 16th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *