вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеТъпчем се по навик, а не защото храната е вкусна

Тъпчем се по навик, а не защото храната е вкусна

Не толкова вкусът на храната, колкото околната среда и ситуацията, в която сме свикнали да ядем, са виновни понякога да не можем да спрем да се тъпчем, пише в. „Дейли мейл“. Учените от университета в Южна Калифорния сега разгадаха защо това се случва и как можем да противодействаме.

Те раздали кесии с пуканки на голяма група хора, които влизали в киното. Част от пуканките били пресни, а други – отпреди седмица. Онези зрители, които нямали навик да ядат пред големия екран, изяли значително по-малко от старите пуканки. Тези, които винаги си купували попкорн в киното, погълнали толкова, колкото изяждали обичайно без значение дали храната е прясна или престояла.

Хората вярват, че вкусът на храната е водещ, но всъщност навикът е този, който определя колко да се тъпчем, обяснява Уенди Ууд, съавтор на проучването. Резултатите са изключително интересни с оглед на епидемията от затлъстяване, която превзема не само САЩ, но и някои европейски страни. Те обясняват защо хората продължават да ядат дори когато не са гладни или храната не им харесва. Мозъкът ни асоциира вида храна с околната среда и ние продължаваме да ядем, докато се намираме в нея, допълва и Дейвид Нийл, също от университета. Учените направили експеримент, като раздали пуканки и на хора в чакалнята. Помещението не се асоциира с яденето им и затова хората наблегнали само на пресните, а старите почти не докоснали. Понякога добрата воля и намерения не са достатъчни, трбява да се приложи още някой трик, за да излъжем мозъка, казват учените.

Ако човек например се опита да яде с недоминантната ръка (при повечето хора е лявата), в крайна сметка ще изяде много по-малко от обичайното. Според Ууд това е добър начин спазващите диета да се измъкнат от капаните във всекидневието, които ги подвеждат да прекаляват с храната.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -