сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКога и защо се налага подмяна на става с изкуствена? Има ли...

Кога и защо се налага подмяна на става с изкуствена? Има ли риск?

Операция за поставяне на протеза, която да замести естествената става (ендопротеза, както я наричат ортопедите), се налага, когато износването е напреднало до такава степен, че пациентът изпитва силни болки или движенията му са силно ограничени. Това обясни проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в ИСУЛ. Най-често се оперира тазобедрената става, после коляното, лакът или рамо. При някои пациенти е възможно по-леко оперативно лечение – артроскопско или с минимално инвазивна процедура.

Причини за подмяна на ставата с ендопротеза

Износването от възрастта най-често е причина за слагане на ендопротеза. Другите причини са вродени и придобити заболявания като дисплазия (неправилно оформяне на бедрената главичка), възпаления, тумори и др.

Възрастните често чупят бедрената шийка, когато падат. Фамилното предразположение е водеща причина при подмяна на колянната става. Професионалният спорт, метаболитни заболявания, подагра и възпалителни артропатии ускоряват износването на коляното.

При пациенти с ревматоиден артрит се увреждат различни стави, но измененията в коленете сякаш са най-тежки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Как да живеем с протеза на тазобедрена става
Лекува ли се артрозата с медикаменти?
Какво представлява луксацията на става?

Тежка ли е операцията и каква е цената

Това са най-честите въпроси на пациентите, на които предстои ендопротеза. Хората се опасяват, че след определен период задължително се налага смяна на изкуствената става. С новите модели може да се изкара и доживот, обяснява доц. Кинов.

Ендопротезите са от биоматериали. Имат механични характеристики, близки до естествената кост, понасят се много добре от организма. Няма случай на отхвърляне от организма. Най-често това са титаниеви сплави или кобалт-хромови стомани. Използват се още полиетилен и керамика, които също са с много добра биологична поносимост. Има различни модели – при някои се отнема по-малко, при други повече от костта. Какъв е най-подходящият вариант се преценява според конкретния случай.

За съжаление почти винаги се налага доплащане на материалите. Причината е, че за поставяне на изкуствена тазобедрена става касата поема 1080 лв., а за колянна – и 2700 лв. Това покрива само най-евтините варианти. Новите технологии и оперативни техники, навлезли през последните години, позволяват самата операция да протече по-бързо и с по-голяма прецизност. Дори разрезът днес е едва 5-6 см, а преди години е бил над 20 см. Миниинвазивните техники, които екипът в клиниката на ИСУЛ използва при млади и активни пациенти, скъсява сроковете за възстановяване на пациентите. Запазват тъканите и мускулите около ставата.

При 90% протезата остава за цял живот

ендопротеза протеза на става

Успешна е при над 90% от оперираните. Само при около 10% след време протезата се разхлабва и се налага подмяна. ИСУЛ съвместно с Медицинския университет на Грац, Австрия работят заедно по хипотезата, че окислителни процеси в тъканите около импланта са причина за този вид усложнение, при който бавно се разрушава връзката между ендопротезата и костта. Медицинският термин е оксидативен стрес.

Инфаркт на бедрената кост е една от диагнозите, която засяга предимно мъже на възраст 35 – 45 г. При тях се наблюдава остеонекроза на същото място, която разрушава костта. Костта загива, главата се деформира и впоследствие ставата се износва и разрушава. Ако заболяването се диагностицира своевременно, има възможност ставата да се спаси. Само в някои случаи се прави присаждане на кръвоснабдена кост в увредената глава.

Рехабилитацията е важна част от лечението. Прави се в клиниката, а пациентите получават и напътствия за вкъщи. Периодът на възстановяване е индивидуален. Някои пациенти се възстановяват по-бързо и започват да ходят самостоятелно след месец, но средно възстановяването отнема от 2 до 4 месеца. Веднъж годишно пациентите идват на контролен преглед. Лекарите пращат и по пощата въпросници за оценка на състоянието.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -