събота, 22 юни, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниИн витрото заздравява връзката според мъжете

Ин витрото заздравява връзката според мъжете

Близо половината мъже, които заедно с партньорката си са преминали през инвитро, смятат, че процедурата е направила връзката им още по-здрава. Така мислят и 45 % от жените. Това показват резултатите от неформално проучване, проведено сред 355 мъже и жени с репродуктивни проблеми от цялата страни. Целта на изледването е да се видят основните проблеми на „силната половина“ в двойката, страдаща от безплодие. Анкетите сравняват мъжката и женската гледната точка по темата, за да покажат дали дамите са наясно през какво минават половинките им. Инициативата е на сдружение „Зачатие“ и инвитро болница „София“.

Дългото чакане за резултати са основните трудности за 44,3% от мъжете по време на инвитро процедурата. Като други проблеми те посочват финансовият аспект на нещата (32,8%), както и тежките и болезнени процедури. Същите основни проблеми са посочили и жените в изследването, но 5 % от тях смятат, че мъжете не са имали никакви затруднения по време на инвитрото.

Най-малък проблем мъжете имат с честото отсъствие от работата – като основна пречка са го отбелязали 10 % от тях и 8,2 % от дамите. Повече от половината жени смятат обаче, че партньорите им са приели спокойно новината за репродуктивни проблеми в двойката. На същото мнение са едва 19 % от мъжете. 23,8% от тях признават, че неприятната новина много ги е разстроила, докато така смятат само 8 % от дамите.

Че причината може да е у тях смятат 54,8% от запитаните мъже и 39,4 % от партньорките им. Притеснението си от тестовете и процедурите издават 31,3 % от силните половинки (и 25,3 % от нежните), а 18 % от тях признават,че са били нервни през повечето време. Така мислят и 12,6 % от дамите.

Значително по-малко жени съзнават и по-ниското самочувствие на партньора, в резултат на изследванията и процедурите. Те са 16,3 % от всички анкетирани, докато мъжете, признаващи този факт, са 24,6%. Около 5 % от всички участници в проучването обаче, се гордеят, че са преминали през процеса и са станали родители.

Неформалното изследване сред двойките е първият етап на инициативата „Как да говорим за безплодието?“, която започна у нас. Като следваща фаза, организаторите планират и конкурс за съвети как да говорим с партньора за стерилитет и инвитро.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -