Кога се оперира скъсан менискус

PRINT
скъсан менискус операция meniskus

Скъсването на менискуса наред с кръстните връзки е едно от най-честите мекотъканни увреждания на коляното. Менискусите са малки полулунни хрущялчета, които се намират между бедрената кост и подбедрицата. Ролята им е да улесняват движението и да намаляват натоварването на коляното, да го стабилизират и предпазват. Тези важни функции се осъществяват от структура, която не е добре кръвоснабдена. Хрущялът на менискуса се храни чрез проникване на необходимите вещества от стаената течност и само външната му една трета; която е прилепнала към стаената капсула, е кръвоснабдена и може да разчита на подвоз на хранителни вещества от кръвта. Тези анатомични особености, съчетани с големите натоварвания, на които са подложени менискусите в дейностите от ежедневието, определят особеностите при лечението на уврежданията им.

По-често се травмира вътрешният, отколкото външният менискус

Най-често това става при силно усукване в коляното, страничен директен удар или тежко падане. Най-рискови са заниманията с контактни спортове като например футбол, баскетбол, борба и др., където тези увреди са чести. С възрастта честотата на скъсването на менискуса също се увеличава. Причината е намаляването на еластичността и издръжливостта на натоварване на хрущялните тъкани. Така след 50-те години най-често причината за увреда на менискус е банална травма — рязко клякане или изправяне, удар или посукване.

Менискусите са изградени от хрущял и са недобре кръвоснабдени, което силно ограничава възможността за зарастване след разкъсване. Това налага оперативното им лечение. Прилага се миниинвазивен метод – артроскопия. Малките разкъсвания се отстраняват, а по-големите, които могат сериозно да увредят функцията на коляното, се зашиват. Целта е максимално да се запази целостта.

В редките случаи, когато увреждането на менискуса е масивно, но разположено в периферната кръвоснабдена зона, зарастване може да се получи и без операция – само с просто обездвижване на ставата. Осигуряването на покой чрез шина/лонгета за период от 30 дни заедно с ненатоварване на крайника и ходене с две патерици дава възможност на менискуса да зарасне. Важно условие е своевременното предприемане на лечение, забавянето дори и със седмица силно намалява шанса за успех след неоперативно лечение.

Проф. Пламен Кинов

Проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология, УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ

 

 

 

Снимка: American Academy of Orthopaedic Surgeon

[Общо: 27    Средно: 3.1/5]
Кога се оперира скъсан менискус беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *