Увреден менискус се лекува с артроскопия

PRINT

Артроскопската хирургия е миниинвазивен метод, като първите опити са били в областта на урологията. За първи път при артроскопията се прониква в участък от човешкото тяло, който няма естествен отвор – през стената на ставната капсула, разказва доц. Антони Георгиев от болница „Софиямед“, един от пионерите в тази област у нас. С нея най-често се лекува увреден менискус.

Увреден или скъсан менискус – лечение

При метода се използва оптическа система с малък диаметър. Въвежда се в ставата през малък отвор, свързана е с телевизионна камера. „На монитор наблюдаваме това, което се случва вътре в ставата. През друг отвор се вкарва специално разработени за тази хирургия инструменти, с които можем да оперираме“, обяснява доц. Георгиев. По този начин се оперират колянна, раменна и глезенна става. Интервенцията може да се прави почти на всички стави на опорно-двигателния апарат. Броят на операциите, които могат да се извършват с артроскопия, непрекъснато нараства.

„Първоначално сме използвали метода, за да отстраним някое свободно телце или да изрежем малко от менискуса. Сега можем да направим операция на връзките, на хрущяла, при вътреставно счупване – тоест всичко, което засяга една става вътре в нейната кухина“, пояснява специалистът.

Менискусът най-често стига до операция. Той представлява хрущял, разположен като две дъги в коляното между двете кости – долната част на бедрото и горната на подбедрицата. Изключително лошо кръвоснабден е и при травма зараства трудно. Зарастват само тъкани с кръвоснабдяване. По принцип менискусът е подложен на интензивно натоварване – огъване, ротиране, и затова понякога се къса. Лечението зависи от вида на скъсването. „Понякога може да се зашие и ние го правим, защото е важна структура. Когато не отговаря на критериите за шиене, го изрязваме“, казва още доц. Георгиев.

Кога се оперира скъсан менискус

Човек без менискус може да стъпва нормално, но с годините нещата не се развиват благоприятно. Отстраняването му обаче е принудителна операция. По-лошо става, ако бъде оставен скъсан в ставата. Лекарите се стараят да отстранят минимална част от него, но понякога се налага да се действа кардинално.

При по-възрастните изследване определя какво ще е лечението

Това се прави при травми и при възрастови изменения, терапевтичното поведение обаче е различно. „В хирургията напоследък се наблюдава известна агресивност, която аз не смятам за обоснована. Когато е травма при млад човек менискусът е показан за операция. Но с времето този хрущял се уврежда и правим изследване, за да видим реалното състояние на менискуса. Тогава невинаги е добре да се маха.

Ако е увреден хрущялът на ставата, менискусът, макар също да е леко увреден, поема част от натоварването. Затова при хора над 55-60 г. тази операция трябва да се преценява много прецизно. Имал съм пациенти, оперирани с такава увреда, които идват на преглед и питат: Защо болката не ми минава? Отговорът е: Защото не е трябвало да се прави тази операция. Така те продължават да се оплакват от болка, засилваща се при натоварване, и оток в коляното“, коментира специалистът по артроскопска хирургия.

Възстановяване на менискус – кога и колко е възможно

Менискусът е много еластичен хрущял, в него има колаген. При скъсване човек усеща остра болка на мястото. Когато скъсването е много голямо, се получава и блокиране на ставата. Оплакванията са ясно изразени. Опитът на доц. Георгиев сочи, че няма хранителна добавка или вещество, които могат да спрат износването на хрущяла и ставата. В САЩ и в Европа поотделно слагат по 300 000 изкуствени стави годишно. Ако можеше да се възстановява хрущялът с медикаменти, нямаше да се правят такива операции,  допълва той.

Оперативно може да се възстанови хрущял, но само ако той е бил здрав преди това, не е имал сериозно износване. При травмата се е получил някакъв дефект и точно при тези интервенции медицината отбелязва голям напредък. Може да се прави възстановяване с хрущялно-костен трансплантат или автоложно-хондроцитна пластика, при която се вземат собствени клетки и се отглежда тъканна култура. При дегенеративните изменения на хрущяла това не може да се случи.

Усукване при натоварено коляно най-често уврежда менискуса

В момента има тенденция за лечение от биологичен тип – то се старае да съхрани максимално нормалната анатомия и тъканите на пациента. Лекарите признават, че не могат да направят по-добър хрущял или става от природата. Понякога обаче щадящият подход – изненадващо за пациента, предвижда операция на по-ранен етап, която още няма ясно изразени симптоми.

Например има операции на колянната става, които, направени в подходящия момент, могат да отложат поставянето на изкуствената става средностатистически с 15 г.,казва хирургът. Променя се биомеханиката на крайника и се натоварва тази част на коляното, която е със запазен хрущял. Обикновено той се износва само от едната страна. По това време обаче, човек нямал толкова много оплаквания и не вярвал, че операцията му е нужна.

Друг тип операции са тези, които възстановяват важни за стабилността на ставата структури. Когато ставата е стабилна, хрущялът не се износва. Трети тип операции са тези, които опитват да направят малки вътреставни корекции без агресивно отстраняване на менискус или хрущял.

 

[Общо: 35    Средно: 3.1/5]
Увреден менискус се лекува с артроскопия беше последно модифицирана от: юни 28th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *