неделя, 14 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеУсукване при натоварено коляно най-често уврежда менискуса

Усукване при натоварено коляно най-често уврежда менискуса

Менискусите са важни структурни елементи на колянната става. Те са полулунни хрущялни тела с основна задача абсорбиране на стресовите натоварвания между бедрената кост и подбедреницата, казва доц. Пламен Кинов, от клиниката по ортопедия в ИСУЛ. Нормалната им функция е от изключителна важност за правилното функциониране на коляното. Менискусите имат важна роля, свързана с поемане на натоварванията в ставата.

Ако се отстрани целият менискус, останалата част от колянната става се подлага на големи натоварвания и е предразположена към ранно износване. По-рано се е смятало, че менискусите са с маловажно значение и рутинно са били отстранявани при наличие на увреда. Тази практика през 60-те и 70-те години на миналия век е водела до ранни дегенеративни изменения и износване на колянната става. Днес обаче се знае, че менискусите са незаменими за нормалното функциониране на коляното, защото те имат важно значение за стабилността на ставата. Предават натоварванията в нея, участват в смазването на движенията между костите, имат и роля в храненето на ставния хрущял. При увреда, когато е възможно, менискусите се възстановяват хирургично. Днес вече се извършва възстановяване на увредения менискус чрез биотехнологични или донорни трансплантати.

Двата менискуса на коляното имат полулунна клиновидна форма и заемат пространството между бедрената кост и големия пищял, формата им е адаптирана към сферичната бедрена кост, като по този начин увеличава площта на контакт на бедрената част в колянната става. Ако менискусите липсваха, кръглата бедрена кост щеше да контактува с плоската колянна част на подбедрицата. По-често се уврежда медиалният менискус. Причина за това е плътното му прикрепване към вътрешната ставна връзка и ставната капсула. Външният менискус е сравнително хлабаво прикрепен и затова се уврежда по-рядко. Макар че външната част на менискусите е фиксирана, вътрешната им част е свободна и подвижна. Това позволява да променят формата и позицията си при различните движения в колянната става. Менискусите не са добре кръвоснабдени и докато само външната им част е кръвоснабдена, вътрешната част е лишена от кръвоснабдяване. Това прави трудно зарастването при увреди в тази зона.

Менискусите се увреждат обикновено при млади пациенти, най-често при спорт. Обичайната травма е усукване при натоварено коляно. Болката и отокът са характерна проява на скъсания менискус. В допълнение функцията на коляното е увредена. Възможните движения са свързани със силна болезненост. Често болният не може да движи коляното си, както и да стъпва на травмирания крак. Блокажът на ставата също е характерна проява при скъсване на менискуса. Съпътстващи прояви са и острите пробождащи болки и, нестабилността на засегнатото коляно. Диагнозата се поставя след преглед при специалист ортопед травматолог. Коляното е болезнено при прегледа, а мястото на увредата реагира и при изследване с усукване.

Рентгенографското изследване помага да се отхвърли придружаващо счупване. В допълнение могат да се установят придружаващи изменения в колянното капаче или признаци на износване на ставата. Ако диагнозата не е уточнена, изследване на избор е ядрено-магнитният резонанс. При него с много голяма точност може да се докаже или отхвърли увредата на менискус или ставна връзка. При наличие на увреден менискус в съображение при лечението трябва да влязат няколко фактора: натоварването на пациента, възрастта му, видът на увредата, както и давността на травмата. Евентуалните придружаващи ставни увреди също могат да променят последователността или плана на лечение. Малките скъсвания могат да зараснат или да не дават оплаквания. Препоръчваме хирургично лечение при масивна увреда на менускуса или голяма увреда, предизвикваща блокаж.

Операцията се извършва артроскопски. Най-често използваните техники са опресняване на менискуса, изрязване на увредената част, шев на менискуса, в по-редки случаи – заместване на менискуса. Резекцията на увредената част на менискуса се извършва при увреди във вътрешната част, докато пристенните увреди в кръвоснабдената зона обикновено се възстановяват чрез резорбируем шев. Решението за вида на оперативното лечение обикновено се взема по време на самата интервенция, когато хирургът установи напълно вида на увредата. Заместването на менискуса е все още,експериментална техника и се осъществява само в някои специализирани центрове. Неоперативното лечение включва обездвижване на ставата, прием на обезболяващи и използване на патерици за 1-2 седмици и докато има оток и болка в ставата. Рехабилитационните упражнения започват 3-4 седмици след травмата. Целта им е да се възстановят движенията и силата на крайника. Усуквания не се разрешават, докато коляното не се възстанови напълно. След 2-3 месеца може да се разреши пълно натоварване на травмираната става и връщане към спортна дейност. Ако обаче оплакванията не изчезнат или станат хронични, особено ако пречат и не позволяват спортна активност, се налага артроскопско лечение.

Свързани теми: Наднорменото тегло често води до износване на ставите

Увреден менискус се лекува с артроскопия

Как се възстановява скъсано ахилесово сухожилие?

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -