Как се възстановява скъсано ахилесово сухожилие?

PRINT
изтръпване на краката

Скъсах ахилесово сухожилие на левия крак при игра на бързо хоро на бос крак, на 50 години съм, пише наша читателка. „На следващия ден ми направиха  операция във Варна. Операцията мина добре, в момента съм с пластмасов гипс, който скоро ще бъде махнат. Леко се движа из къщи с две патерици. Имам леки болки на местото на операцията, доколкото я видях, когато ми смениха гипса имам само по 3 дупчици от двете страни на крака, отпред на пръстите и почти на цялото ходило. Нямам оток. Какво да правя, за да се възстановя по-бързо?“, пита жената.

Скъсванията на Ахилесовото сухожилие са едни от най-честите, коментира проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия в ИСУЛ. По правило се лекуват оперативно. Имобилизацията (обездвижването) в рамките на 30-45 дни се налага, за да не се получи повторно скъсване.

Скъсано ахилесово сухожилие се зашива с операция

От написаното става ясно, че възстановяването след извършената миниинвазивна операция протича нормално. Обичайно е в постоперативния период да изпитвате болки в зоната на опрецията, които постепенно отзвучават. Можете да приемате обезболяващи.

След свалянето на гипса е препоръчително да започнете внимателна рехабилитация под ръководствато на специалист (физиотерапевт, кинезитерапевт), без напрежение в сухожилието. Постепенно ще възстановите нормалните си движения. Пълно натоварване се разрешава чак след 6-ти месец. Вероятно до 1 година ще въстановите предишното си ниво на активност.

[Общо: 30    Средно: 3/5]
Как се възстановява скъсано ахилесово сухожилие? беше последно модифицирана от: февруари 20th, 2020 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *