събота, 23 септември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСкъсано ахилесово сухожилие се зашива с операция

Скъсано ахилесово сухожилие се зашива с операция

Травмите на ахилесовото сухожилие, което е най-голямото в човешкото тяло, са едни от най-често срещаните мекотъканни увреждания на опорно-двигателния апарат. То играе ключова роля за движението на стъпалото, затова ако пострада при счупване или травма, човек си инвалидизира. Функцията му е свързана с движението на ходилото – то изтегля и придърпва петата. Благодарение на него стъпалото се движи или пък човек може да се изправи на пръсти.

Уврежданията започват с микртравми. Човек усеща болка и оток отзад над петата, които понякога преминават. Понякога започва да куца, обяснява проф. Пламен Кинов, Началник на клиниката по ортопедия и травматология в ИСУЛ.

Ахилесовото сухожилие може да се скъса

Веднага се разбира какво е станало, защото се чува звук като от късане на ластик. След това поострадалият – обикновено мъж след 40 г., не може да стъпва на този крак. Тази по-тежка травма обикновено е последица от дегенерация и възпаления на сухожилието, но преди болният не е обръщал внимание, че има проблеми. Типичният пациент е мъж на 45 г., „неделен спортист“ – спортува веднъж седмично, но пък се подлага на голямо натоварване като футбол, тенис или баскетбол, обясняв проф. Кинов. Сухожилието не може да издържи внезапното натоварване, появяват се микроскопични разкъсвания. Получава се хронично възпаление, което го отслабва. Характерно за „неделните спортисти“ е, че по време на физическото натоварване отокът се увеличава.

Подобни симптоми не бива да се подценяват, предупреждава проф. Кинов. Ако човек не вземе мерки, при следващо рязко натоварване – спорт или дори затичване след автобус, сухожилието може да се къса. Дори и при лека микротравми хората трябва да търсят лекарска помощ. Специалистът може да установи дали става дума за тендинит на сухожилието. Това става с клинично изследване и евентуално ехография рентгеново изследване, пояснява ортопедът от ИСУЛ. Лечението е с противовъзпалителни препарати или физиотерапия, а те ще предотвратят до голяма степен внезапното скъсване на ахилесовото сухожилие.

Хиалуроновата киселина също подпомага възстановяването на еластичността на сухожилието. То се движи в своята обвивка, а когато има възпаление, това движение е затруднено. С възрастта еластичността му отслабва и затова белята става при рязко движение на крака или отскок за подаване на топка. Това не означава, че спортът трябва да се избягва след определена възраст, а напротив – натоварванията трябва да са по-редовни, но умерени и съобразени с индивидуалната кондиция, казва проф. Кинов. Ако мъжът спортува редовно, организмът му като цяло запазва тонуса си, а мускулите и сухожилията са по-еластични. Преди тренировката трябва да се загрее.

Операцията трябва да се направи възможно по-бързо

Скъса ли се ахилесовото сухожилие, основният метод за лечение е чрез операция. Колкото по-рано се направи тя, толкова по-добър ще е резултатът, казва доц. Кинов. Консервативно лечение (без операция) се прилага главно при възрастни пациенти, които не могат да понесат хирургическата интервенция. При тях има голяма опасност от повторно скъсване. Съществуват различни техники за оперативно лечение. Преди време се използвала тази с външен фиксатор. Сега се прилагат главно модерни миниинвазивни техники – зашиването става през малък разрез, обикновено под ехографски контрол. При класическата операция се прави нормален разрез отзад на глезена, където е сухожилието, а после скъсаното се зашива. Във всички случаи е важно шевът да е изключително здрав, понеже мястото трябва да може да носи голямо натоварване.

След операцията кракът трябва да се щади поне 45 дни, само в редки случаи възстановяването става по-бързо. Болният трябва да спазва указанията за пълен покой 35-45 дни, за да избегне риска от повторно скъсване, съветва проф. Кинов. След това продължава с рехабилитация до възстановяване на нормалното движение. Ако всичко е минало добре, пациентът може да се върне отново към спорта за поддържане на добър физически тонус. Травмите на ахилесовото сухожилие понякога се случват и на хора, които водят активен начин на живот. Футболната звезда Дейвид Бекъм например също го е късал, но без проблеми отново се е върнал към активен спорт.

Повечето пациенти с тази диагноза са мъже. Вероятно при жените ставните връзки и сухожилията са по-еластични, допуска ортопедът от ИСУЛ. Това според него се дължи донякъде на хормоните. От друга страна жените рядко се подлагали на екстремни спортни изпитания. Предпочитали гимнастики, стречинг или фитнес, които не натоварват чак толкова самото сухожилие.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

СВЪРАНИ ТЕМИ

Кога и защо се налага подмяна на става с изкуствена? Има ли риск?

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -