сряда, 29 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТрупата на Нешка Робева танцува благотворително за деца с левкемия

Трупата на Нешка Робева танцува благотворително за деца с левкемия

Висока температура, която продължава повече от 2 седмици, загуба на тегло, кървене, болки в костите и необяснимо продължително главоболие, изпъкнали очи – това са основните симптоми, които изпитват децата, които страдат от онкохематологично заболяване (левкемия), съобщиха от сдружението, което защитава интересите на малките пациенти с тази диагноза.

То е създадено от родители на малчугани с тежката диагноза. Сега те искат да изградят център, където малките пациенти могат да се възстановят след приключването на терапията.

Поставянето на диагнозата е огромен стрес, а лечението е тежко както за самите деца, така и за родителите им. То продължава средно 6 месеца до 3 г., но за някои и цял живот. През това време децата не посещават градина или училище, изолирани са от приятелите си. Идеята е центърът да е напълно безплатен за болните и семействата им. Сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“ вече е купило подходящ терен от 3,6 дка в с. Опицвет, Костинброд, с пари, събрани благотворително от Виенски бал 2011 г.

За строежа на центъра обаче са необходими 2 млн. лв. Затова на 15 февруари под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова се организира благотворителен концерт, на който Нешка Робева и трупата „Нешънъл арт“ ще представят най-новия си спектакъл „Среща в „Споменът“. Концертът е от 19 часа в зала 1 на НДК. Танците са по музика от 60-те г. до наши дни, обясни Робева. Билетите са по 10, 20 и 30 лв., продават се на касите на „Тикетпро“. Сдружението ще отпечата и картички с описани на симптомите на различните левкемии. Те ще бъдат раздавани безплатно, за да се повиши разбирането в обществото за това заболяване. Оттам се надяват да могат да кандидатстват и за европейски средства.

Благодарение на особеностите на детския метаболизъм, 8 от 10 малчугани с онкохематологично заболяване оздравяват, изтъкна Симона Караиванова, майка на дете с левкемия. Болестта идва неочаквано и е шок за всички в семейството, разказа тя. Затова било много важно да има място като планирания център, където те да могат да се поразсеят и да общуват. Психическото състояние е от изключително значение за справянето с болестта, изтъкна Караиванова.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -