сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДиета със супа и вода излекувала диабет за 8 седмици

Диета със супа и вода излекувала диабет за 8 седмици

59-годишен англичанин успя да се излекува от диабет тип две с помощта на диета, съобщи „Дейли мейл“. Диагнозата дошла като гръм от ясно небе за Ричард Даути. Рутинното изследване за годишния профилактичен преглед при личния лекар показало, че кръвната захар е 9 ммол при нормални стойности от 4-5 ммол. Допълнителни тестове потвърдили наличието на болестта. Ричард бил изненадан, тъй като винаги смятал себе си за здрав. Нямал наднормено тегло, никога не бил пушил, а и никой в семейството му не е боледувал от диабет.

В случаи като този на Даути панкреасът не произвежда достатъчно инсулин и нивото на кръвната захар не може да се контролира. Макар да нямал оплаквания, Ричард вече знаел, че ако не вземе мерки, рискът да умре преждевременно се увеличава с 36%. Нараства и опасността от влошаване на зрението, почти сигурни са тежки проблеми със сърцето и бъбреците, инсулт. В най-лекия случай мъжът просто трайно трябвало да премине на медикаменти. Лекарите обяснили на Даути, че нещата могат да се контролират чрез промяна в хранителния режим. Преходът към зеленчуци и плодове и рязкото съкращаване на въглехидратите обаче не дало резултат.

Диетата е с драстично ограничаване на калориите, но само временно

Тогава англичанинът започнал сам да търси подходяща диета и открил препоръки на екип от университета в Нюкасъл. Учените съветвали пациенти със старчески диабет като този на Даути да предприемат радикални мерки за промяна на храненето и обещавали резултат след 8 седмици. Диетата приличала повече на гладуване, защото се приемат максимално 800 калории на ден, докато един мъж има нормален порцион от 2500 калории.

600 калории от гладната диета се набавят от супи и хранителни коктейли, 200 от зеленчуци, а към това се прибавят три литра вода. Смисълът на диетата е да разбие и изчисти мастните натрупвания в черния дроб и панкреаса, които много често са причина за блокираното производство на инсулин. На 11-ия ден от старта на тази програма Ричард смъкнал нивото на кръвната си захар до нормалното. След като приключил диетата, мъжът се върнал към умерено хранене и вече цяла година няма здравословни проблеми.

Свързани теми: Нови терапии за диабет – опростени схеми и малко странични ефекти

Пробив: В Харвард откриха нов хормон, свързан с диабета!

Д-р Минчева: Месо при диабет? Да, но с ограничения

Строга диета излекува диабет

СНИМКА: ДЕЙЛИ МЕЙЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -