събота, 3 декември, 2022
- Реклама -
НачалоИзследванияВисцералната лайшманиоза уврежда костния мозък, срива имунитета

Висцералната лайшманиоза уврежда костния мозък, срива имунитета

Висцералната лайшманиоза е заразно паразитно заболяване, която се пренася след ухапване от папатациеви мушички, които преди това са пили кръв от заразено куче – резервоар на паразитите, които се наречени лайшмании.

Не е задължително то да изглежда болно, но нерядко уличните помияри са носители на висцерална лайшманиоза, посочи доц. Димитър Вучев, специалист по паразитни и тропически болести в инфекциозна клиника на Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив. Инкубационният период е много дълъг – от 2 до 8 месеца, но може да продължи и повече.

Симптоми на лайшманиоза

Заболяването започва с температурни пристъпи като по 2-3 пъти в денонощието пациентът вдига 39-40 градуса. Увеличават се далакът, черният дроб и лимфните му възли. Тези болестни прояви са много характерни за висцералната лайшманиоза и трябва да накарат лекаря да направи кръвни изследвания, при които се установява, че болният развива анемия.

Пациентът често получава кръвоизливи от носа и венците. Засегнат и увреден е и костният мозък, в който паразитите се размножават, а това води до потискане на кървотворенето и рязък спад на имунитета. Това е причина те обикновено да развият и вторична инфекция, започват да получават чести кръвоизливи и постепенно отслабват на тегло. Стигат до кахексия, но са с подут корем от увеличения далак и уголемен черен дроб. Усложненията, които лайшманиозата причинява водят неминуемо до смъртен изход, ако не се проведе своевременно специфично лечение.

Наричат висцералната лайшманиоза кала-азар, което в превод означава черна болка, защото кожата потъмнява. Известна е още и като черен мор, тъй като е смъртоносна, ако не се лекува.

Болните са предимно деца, но все по-често и възрастни

Заразата, разпространена у нас, е от средиземноморски тип и засяга предимно децата, защото имунитетът им е недоизграден. В последно време обаче все по-често се диагностицира и при възрастни хора, чийто дял вече заема над 40% от случаите.

Въпреки че симптомите на болестта са характерни и насочват към диагнозата, личните лекари рядко мислят за нея и нейното поставяне закъснява, каза доц. Вучев. За да бъде потвърдена, се прави паразитологично серологично изследване и костно-мозъчна пункция.

И това паразитно заболяване, също като маларията, се лекува трудно, защото у нас липсват специфични препарати, най-често антимонови производни, които се доставят от чужбина. Радикалното лечение продължава 4 седмици.

Висцералната лайшманиоза беше изчезнала от нашата страна в продължение на три десетилетия – до 1987 г. В този период не е бил ргистриран нито един местен случай. Причината е, че през 1960-1961 г. в страната са ликвидирани към 1 млн. кучета, които са природен резервоар на болестта. Пак по същото време употребата на инсектицидния препарат ДДТ, прилаган за борба срещу комарите – преносители на маларийните паразити, редуцира и популацията на папатациевите мушички. Така че не е имало и кой да пренася болестта.

От 1987 г. досега в България са регистрирани към 130 случая, като най-засегнати са регионите около Петрич, Стара Загора и Пловдив, където от 1993 г. насам са заболели 13 души, от които 9 са от Първомай и съседни селища. Последните двама пациента, лекувани тази година, са също от тази община. Интересното е, че единият заболял е дете от Смолянска област, заразено най-вероятно по време на гостуване в Първомай, посочи доцентът.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -