вторник, 26 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниАлкохол преди първата бременност води до рак на гърдата

Алкохол преди първата бременност води до рак на гърдата

Ако жената пие алкохол преди първата си бременност, в по-напреднала възраст може да заболее от рак на гърдата. За това предупреждават американски учени, изследвали влиянието на алкохола, употребяван в периода от началото на менструацията до забременяването.
По данни на медицинския факултет на Университета във Вашингтон гърдите на жената са много чувствителни на канцерогени. Анализът на данни, набрани от 91 005 жени на възраст от 25 до 44 години показал, че от общия брой на наблюдаваните случаи рак на гърдата имат 1609, а 970 са случаите на доброкачествени заболявания.
Колкото по-дълго време преди първата бременност е пит алкохол, толкова по-голям е рискът от карцином. Ежедневното пиене повишава с 13% опасността от рак на гърдата. А с всяка бутилка бира, чаша вино или концентрат възможността за поява на злокачествени заболявания нараства с 15%. Между другото наличието на генетично предразположение към тях в комбинацията с алкохол увеличава вероятността от развитие на рак на гърдата с 500% . Учените изследват какво могат да противопоставят на негативните ефекти на алкохола.
Ако се говори за тези, които не пият алкохол, но са родили по-късно – минали са 10 години и повече между първата менструация и бременността, то има с 26% и 81% по-голям риск от рак на гърдата и доброкачествени заболявания, в сравнение с жените, родили за първи път в млада възраст, изтъкват американските изследователи.

Свързани теми: Българките с рак на гърдата притежават две специфични генни мутации

Одобриха ново лекарство за НЕR2-положителен рак на гърдата

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -