Нови терапии за диабет – опростени схеми и малко странични ефекти

PRINT
захарен диабет

80% от болните с диабет тип 2 са с наднормено тегло, но при всеки пети пациент заболяването е свързано със съвсем различни механизми на изява. Все пак затлъстяването и инсулиновата резистентност са много силни предразполагащи фактори за изявата на болестта. Проучванията показват, че преобладаващата част от пациентите със захарна болест в света живеят в страните с ниски и средни доходи.

Този факт е много интересен, защото нерационалното хранене също е сред причините за затлъстяване и смущения в обмяната на въглехидратите. Статистиката показва още, че най-голям е броят на хората в групата 40-59-годишна възраст. Неприятното е, че много от тях не знаят за заболяването си и за това, че трябва да спазват специален режим на хранене и живот. Според последните проучвания около 180 млн. души в света са с недиагностициран захарен диабет.

Промените в диетата са част от лечението на диабет

Според световни правила за добра медицинска практика именно съобразеният със състоянието на организма начин на живот е съществената част от терапията. На практика обаче малко лекари отделят време да съветват пациентите си. В реномираните болници ендокринолозите работят рамо до рамо с диетолози, защото в повечето случаи със свалянето на излишните килограми се подобрява и нивото на кръвната захар. Това може да стане с диета и/или с помощта на медикаменти. В момента у нас е регистриран само един такъв за сваляне на теглото. Той блокира усвояването на мазнините от стомашно-чревния тракт към кръвообращението.

В света прилагат доста често бариатрична хирургия – стомахът се смалява оперативно. След такива интервенции, една четвърт от пациентите достигат абсолютно нормализиране на стойностите на кръвната захар и на липидния статус. При друга една четвърт от болните, които също са претърпели такива операции, са налице частични ремисии. Все още обаче не е ясно и няма достатъчно наблюдения колко време продължават тези ремисии, какви са ползите по отношение на сърдечно-съдовия риск. В България бариатрична хирургия почти не се работи.

В последно време повече се разработват медикаменти, които действат на ниво мозък, потискат апетита и създават усещане за засищане. При новите методи от решаващо значение са опростяване на схемите на лечение, индивидуализиране на терапията и най-вече – оптимизиране на крайните резултати на пациентите. Именно за това съвременните медикаменти за лечение на диабета целят да намалят страничните ефекти на досегашната стара терапия, които са хипогликемията и наддаването на тегло. Част от старите лекарства водели именно до повишаване на теглото, а това прави терапията неатрактивна. Днес обаче специалистите разполагат с достатъчно голям набор от нови ефективни препарати.

Целите на терапията се определят индивидуално

До преди няколко години европейската ендокринологична школа се придържа към по-агресивно медикаментозно поведение. Някои проучвания обаче доказаха, че този подход не води до увеличаване на продължителността на живота на пациентите, а напротив – засилва се честотата на хипогликемиите, които пък увеличават изявите на сърдечно-съдови и мозъчни инциденти. В последните години се счита, че може да се даде по-голяма свобода и да не се целят абсолютни таргети. Това зависи обаче и от самия пациент – какви усложнения има, на какви години е, дали са нарушени бъбречната и чернодробната функция. Целите на контрола трябва да бъдат индивидуализирани (това е много важно), базирани на множество фактори – възраст, давност на диабета. Изборът на терапия също трябва да бъде индивидуализиран и базиран на характеристиките на пациента и на медикаментите.

Гликираният хемоглобин е показател за гликемичния контрол през последните 2-3 месеца, като изследването показва състоянието на кръвната захар на момента. Чрез този обобщен показател виждаме какъв е бил контролът за два-три месеца назад преди визитата. Някои пациенти стресово повишават стойностите на кръвната захар или вдигат кръвното налягане, когато отиват на преглед. Това може да създаде погрешна представа. Освен това инфекции и стресови ситуации също повишават стойностите на кръвната захар. Когато гликемичният контрол е добър, пациентите се преглеждат 3-4 пъти годишно. При корекция в терапия обаче е хубаво  резултатите да се проверят след около месец.

Терапевтичните цели, които се поставят, са: гликиран хемоглобин под 6,5% и пациенти без съпътстващи заболявания. Когато специалистът прецени, че е налице нисък риск от хипогликемия, допустимо е ниво на гликирания хемоглобин над 6,5 и дори над 7%. Трябва обаче да се оценят сърдечно-съдовите рискови фактори при всеки отделен болен и да се лекуват съпътстващите нарушения в мастния профил – т. нар. дислипопротеинемия и артериална хипертония.

Нови препарати отварят допълнителни възможности за пациентите

Сега борбата на фармацевтичните компании е да създадат по-голямо удобство в приема на лекарствата. Основната идея е най-естествения за организма начин да се въздейства върху метаболитните отклонения с минимален риск от странични фактори. Вече има и медикаменти, които може да се прилага при пациенти с диабет и с нарушение във всички фази на бъбречната функция.

Предстои на пазара да бъдат пуснати два нови препарата. Единият от които блокира реабсорцията на глюкоза, която се отделя в по-голяма степен чрез урината. Предстои също така на пазара да се появят инсулини с продължителност на действие над 40 часа. Това ще даде възможност да се подава  инсулин три пъти седмично. Тези препарати обаче все още са на етап клинични проучвания.

Статията е изготвена със съдействието на д-р Лъчезар Лозанов, административен ръководител на клиника „Ендокринология и нефрология“ и началник отделение по ендокринология в болница „Токуда“. 

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Нови терапии за диабет – опростени схеми и малко странични ефекти беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *