Революционен метод за лечение на диабет – чрез бъбреците

PRINT
съдова хирургия

Изгарянето на нервни окончания на бъбречната артерия може да се окаже успешен начин за справяне с диабет от тип 2, пише в. „Дейли мейл“. Лекарите смятат, че така ще помогнат на организма да постигне по-добър контрол върху усвоявянето на глюкозата в кръвта. Такава процедура се прилага отскоро и в България като начин за постигане на контрол върху високото кръвно при хора, на които лекарствата не действат.

Методът разрушава нервни окончания, част от симпатиковата нервна система, която минава от гръбначния стълб към органите и е свързана с психическата реакция в стресови ситуации „бори се или бягай“.

При тази реакция сърцето почва да бие ускорено, кръвното се променя. Установено е, че хипертониците, които не се повлияват от лекарства, имат по-висока активност от нормалната на симпатиковата нервна система.

Една от теориите гласи, че погрешни са сигналите, които пътуват от мозъка до бъбреците по реналните нервни пътища. Затова се предполага, че изгарянето на тези окончания ще помогне на пациентите. Нови проучвания обаче разкриват, че процедурата не само подобрява кръвното налягане, но има и положетелен ефект върху обмяната на въглехидратите, подобрява ефективността на инсулина – основен проблем при диабет тип 2.

Признато е, че симпатиковата нервна система засяга начина, по който инсулина действа в организма. Дори блокирането й с помощта на лекарства (моксонидин) показало подобряване на действието на инсулина и увеличаване на усвояването на глюкозата от клетките.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Лекуват хипертонията по нов метод – с високи честоти
Пенсионер се излекува от диабет с 12-минутна тренировка
Клетки в червата помагат на диабетици, произвеждат инсулин

Сега в университета „Монаш“ в Австралия методът с изгарянето на нервни окончания на бъбречните артерии е бил тестван специално, за да се види ефектът при диабетици. 40-минутната процедура се извършва само с локална анестезия. С катетър се достига до мястото и тогава с помощта на радиочестотен генератор се прегарят целевите нервни пътища.

Предстои ново проучване с 20 диабетици. Половината ще бъдат подложени на процедурата, а другата половина ще получава нормални грижи. Експертите изтъкват, че разходите за медикаменти на диабетиците са високи и ако новият метод докаже своята полезност, това ще облекчи живота на пациентите, но и ще спести доста средства от разходите за здраве.

Източник: „Дейли мейл“

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Революционен метод за лечение на диабет – чрез бъбреците беше последно модифицирана от: януари 8th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *