сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаЧаят "ърл грей" сваля лошия холестерол като лекарствата

Чаят „ърл грей“ сваля лошия холестерол като лекарствата

Всекидневната употреба на черен чай с бергамот (такъв е сортът „ърл грей“) сваля лошия холестерол не по-зле от популярните статини. Това съобщава сайтът Zee News. Така ароматната напитка играе роля в профилактиката на сърдечносъдовите заболявания. Тайната е в съдържанието на подправката бергамот. Именно тя придава своеобразния аромат на чая ърл грей.

Доказано е, че бергамотът понижава показателите на лошия холестерол, като сваля риска от сърдечносъдови заболявания. Ефектът се дължи на ензимите хидрокси метилглутарил флавоноиди, които се съдържат в подправката. Тези ензими са в състояние да акатуват протеините, асоциирани с болести на сърцето. По мнението на учените ензимите са толкова ефективни, колкото и статините, които масово се предписват за контрол на мазнините в кръвта. При това подправката не дава никакви странични ефекти.

В предишни проучвания учените доказаха, че пет чаши ърл грей дневно намаляват риска от рак на простатата с една трета. Опасността туморът да стигне до четвърта, последна фаза, пада с 33%, а да се развие до втора фаза – с 25%. Ефектът от чая с бергамот остава дори ако към него се добавят захар, лимон или мляко. Специалистите изчислили, че в една чаша се съдържат 150-200 мг флавоноиди. Чаят ърл грей е един от най-ценните източници на тези съединения.

Източник: Zee News

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -