Клетки в червата помагат на диабетици, произвеждат инсулин

PRINT
диабет инсулинова резистентност

Червата съдържа клетки, които могат да започнат да произвеждат инсулин, съобщава News Track India, като се позова на източници от университета на Пенсилвания. Диабет тип 1 и 2 са пряко свързани с липсата на бета-клетки в панкреаса, отговорни за производството на инсулин.

Диабетът може да се излекува чрез трансплантация на островни клетки, които регулират нивата на кръвната захар. Можете също така да се използват стволови клетки, за да се създадат бета клетки. Тези подходи обаче са много скъпи и поради това не се прилагат масово.

Така сега учените тествали три препрограмиращи фактори – Pdx1 (P) , МФС (М) и Ngn3 (N). С тяхна помощ успели да трансформират клетките на червата в ацинарни клетки на панкреаса. След манипулацията клетките придобили някои функции на бета-клетките.

Какво е инсулин и защо е важен за организма

В рамките на експеримент с лабораторни мишки учените идентифицирали специални клетки на червата, които отделяли инсулин след въздействие с въпросните фактори. Те секретирали инсулин (показали чувствителност към захар) и имали структурни характеристики, подобни на бета- клетки.

За да се получат клетки, подобни на бета-клетките в човешкото тяло, просто трябва да се приложат препрограмиращи фактори в червата. Така чревните епителни клетки стават неограничен ресурс за клетки, които могат да контролират кръвната захар.

Докладът е публикуван в списание Cell Reports.

Създадоха инсулин на хапчета

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Клетки в червата помагат на диабетици, произвеждат инсулин беше последно модифицирана от: януари 4th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *