вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаКак да се спасим от запека

Как да се спасим от запека

Запекът е един от основните признаци на синдрома на лесно дразнимото черво. Най-често той е свързан с навиците на хранене и движение. Ако храната е по-бедна на баластни вещества, а човекът не се сеща да пие редовно вода, води заседнал начин на живот, почти сигурно е, че ще има проблеми с освобождаването на червата си, казва д-р Пламен Петров, гастроентеролог в София.

Като първа помощ трябва да се променят всекидневните навици на хранене, да се поема достатъчно количество вода и да се помисли за повече физическо движение. Слабителните медикаменти облекчават състоянието за кратък период, но е твърде вероятно да задълбочат проблема при редовна употреба.

Често пациентите прибягват до самолечение с разхлабващи медикаменти, но това може да доведе до електролитен дисбаланс, допълнително затормозяване на перисталтичната функция на червата, подчертава специалистът. Това превръща проблема в хроничен и ограничава възможностите за излекуване. Освен това забавя откриването на истинската причина за запека.

Запекът съпътства много заболявания – неврогенни и хормонални -диабетна полиневропатия, болест на Паркинсон, хипотиреоидизъм. В тези случаи помага лечението на основното заболяване, но е необходима и консултация със специалист по гастроентерология. за да се отхвърлят сериозни органични заболявания’ на червата.
Нормално броят на изхожданията при хората варира от три на ден до три на седмица. Когато изхожданията са по-рядко от три седмично, говорим за състоянието запек.

Новопоявилият се запек при хора с нормален хранителен и двигателен режим налага провеждане на изследване на дебелото черво за установяване на рак на дебелото черво, дивертикули, сраствания, херния, болест на Крон.
Изхождането на оформени и твърди изпражнения води до анални фисури и усложнения на хемороидалната болест, които от своя страна задълбочават запека. При своевременното лечение на тези заболявания от квалифициран специалист проблемът може да се овладее.

Ако състоянието на пациентите не се подобрява от прибавяне на баластни вещества към храната, увеличен прием на плодове и зеленчуци (особено сини сливи, печени чушки, круши, смокини), увеличен прием на вода и повишена двигателна активност (всекидневни разходки или плуване), е редно да не се прибягва до самолечение, а да се обърнат към специалист за допълнителни изследвания и назначаване на специфично лечение.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -