петък, 8 декември, 2023
- Реклама -
НачалоИнтервюНепречистените отходни води причина за бума на менингит през лятото

Непречистените отходни води причина за бума на менингит през лятото

Проф. Майда Тихолова е национален консултант по инфекциозни болести. Ръководител е на катедрата към Медицинския университет в София.

– Проф. Тихолова, кои са причинителите на менингит в този сезон?
– Най-често това са ентеровируси и по-точно ехо- и коксаки. Това са неполиомиелитни вируси и срещу тях няма ваксина. Причиняват най-различни заболявания. Най-често грипоподобни, краткотрайно повишаване на температурата, може да причинят херпангина и фарингит. Могат да причинят едностранни, бързопреходни вяли парализи. В хода на всяко едно такова заболяване, причинено от ехо- и коксакивирусите, може да има диариен епизод, самите те обаче не са причина за диария. Те причиняват и мозъчен оток, който не засяга централната нервна система както при менингита, но протича със същата клинична картина. Не се различават.

Единствен сигурен диагностичен критерий е изследването на ликвор, след като се направи лумбална пункция. И в много редки случаи могат да причинят увреждане на централната нервна система, най-често под формата на менингит. В изключително редки случаи те могат да причинят менингоенцефалит. И в кърмаческа и ранна детска възраст тези вируси могат да причинят много тежки заболявания, като миокардит, некротизиращ ентероколит и менингоенцефалит. Обикновено клиничната картина, която води до хоспитализация, е менингитът.

– Защо се явяват през лятото?
– Има ги през цялата година, но са сезонни заболявания с пик през пролетта и лятото.

– Как се заразяваме?
– Заразяването става изключително и само по фекално-орален път.

– Ако пием вода, замърсена с фекалии или хапнем храни, които са замърсени. Така ли?
– Най-често с отходни води. Ако се къпем край брега, където се излива канална вода, или ако с подпочвената вода тя попадне в езеро или водоем. Всичко, което е замърсено с фекалии и попадне в устата, може да пренеса заразата. Спорно е дали заразата се пренася по въздушно-капков път. Няма категорични доказателства, че се пренася с пръски.

– Има ли ваксина?
– Ваксина няма. Профилактиката е неспецифична. Няма и противовирусни средства.

Свързани теми: Гнойните ангини през лятото са заради замърсената морска вода

Заразяването с менингококови бактерии става по въздушно-капков път

Как разболяват пневмококовите инфекции?

ФЕВРУАРИ: Пневмококите са виновни за отит, пневмонии и менингит

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -