сряда, 7 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКосата капе? Може да са виновни зъбите

Косата капе? Може да са виновни зъбите

Болести на зъбите и на венците могат да доведат до заболяване на други органи и системи в организма, както и обратно – общи заболявания дават отражение върху зъбите. „Връзката между лекарите и зъболекарите трябва да е още по-добра, отколкото е в момента. Напоследък сериозните институции обърнаха внимание на оралното здраве, което дълги години стоеше малко в периферията на полезрението им“, категоричен е д-р Николай Шарков, зам.-председател на управителния съвет на Българския зъболекарски съюз и президент на Балканското стоматологично общество.

Връзката между заболяванията в устата и проблеми с други органи отдавна е доказана

Затова е добре преди всяка хирургична интервенция на всяка цена да оздравим устата си – не само зъбите, но и венците. Д-р Шарков препоръчва устната кухина да бъде санирана, т.е. да са излекувани кариесите и усложненията от тях, евентуални пародонтити, ако се налага, да се почисти устата от зъби, които не могат да бъдат спасени. Както и да са оздравени венците, да е спрян процесът на пародонтозата. Установено е, че много от микроорганизмите в устата влияят върху сърдечносъдовата система. При наличие на инфекция в устата постоянно се излъчват микроорганизми, които попадат в кръвоносната система и оттам стигат и до сърцето. Съществуват редица доказателства за възпаление на сърдечния мускул (миокардит), както и възпаление на обвивката на сърцето (перикардит), които се дължат на заболявания в устната кухина.

Пародонтитът е група от заболявания

Не са редки случаите, когато пациенти се обръщат за помощ към дерматолози при частично опадане на косата, а те обикновено ги пращат да се консултират със стоматолог за евентуална инфекция в устата. Най-често това са грануломи, кисти или нелекувани зъби. Например болките в ушите невинаги са свързани с възпаление, а може да са причинени от проблеми със зъбите. Има и безброй научни публикации за заболявания в устата, които водят до болка в ставите. „Много често споменавам и за връзката между проблеми със зъбите и рак на панкреаса. Това е изключително сериозно заболяване, с летален изход, за съжаление“, предупреждава зъболекарят.

Лош дъх от устата? Ето кои са възможните причини

Не е трудно да разбере, че човек има здравен проблем, само по състоянието на устната кухина, който се отразява там. Дори обложеният език или лигавица с променен цвят са индикация за някакво неразположение. Рецидивиращи афти подсказват за наличие на по-общо заболяване. Ако езикът е подут и отстрани има отпечатъци от зъбите, най-вероятно щитовидната жлеза не функционира нормално или пък има проблеми с черния дроб. При язва езикът е сух, а отстрани -лепкав като глина. Сухият, изтръпнал език е признак за обезводняване. Прекалената сухота в устата може да е свързана със заболяване на слюнчените жлези. Ако само езикът е сух, а устните по ръба са напукани, трябва да се провери кръвната захар, не е изключен диабет. Понякога езикът е възпален и сякаш пари – това се дължи на липса на желязо и на витамин В12. Може да е свързано с малокръвие или диабет. Захарната болест дава сериозни отражения в устната кухина и един стоматолог може да се досети за нея по някои симптоми в устата. Кървенето на венците, разклатените зъби, напреднала форма на пародонтоза е възможно да са следствие на повишена кръвна захар. Ако зъболекарят забележи някой от тези симптоми, той трябва да насочи пациента към личния лекар за съответните изследвания.

Рак на слюнчените жлези  – рядък, но се среща

Статистиката сочи, че всяка година около 500 души се разболяват от рак на слюнчените жлези, на езика  или на небцето. Съществуват и предракови състояния, които трябва да бъдат диагностицирани в зъболекарския кабинет и да им се обърне внимание, тъй като водят до сериозна хирургична намеса в устата, после изискват химио- и лъчетерапия. След това рехабилитацията е доста трудна. Понякога се нарушава дъвкателната или говорната функция, може да се промени и лицевата симетрия. Възможни са и по-тежки проблеми и рехабилитацията е важна. Рехабилитацията след онкологично заболяване в устната кухина е оставена малко встрани. За нея са необходими външни лицеви протези и те не се поемат от здравното осигуряване. Причините за онкологичните заболявания в устната кухина са много, но най-разпространената е тютюнопушенето. Рак може да се причини и от постоянни термични дразнения – консумиране на прекалено гореща храна, на люто.

Какви са причините за възпаление на венеца?

Денталното здраве зависи не само от първите седем години на детето, но и от първите седем години на мама и тате. Оказва се, че децата се водят на зъболекар само в краен случай, когато се появи болка, въпреки че за тях е осигурен един добър пакет услуги, който се заплаща от здравната каса. Но едва 20% от децата се възползват от безплатните услуги, т.е. останалите 80% не го правят. „Родители ме питат кога трябва да си заведат детето на зъболекар. Ами отговорът ми е – още в кърмаческа възраст“, категоричен е зъболекарят. „Дори устата на бебетата трябва редовно да се почистват с марля, натопена в разредена кислородна вода с дестилирана в съотношение 1:1, иначе се развиват гъбички (млечница или coop)“.

Статистиката сочи, че у нас годишно се вадят по 10 000 зъба на деца до 18 години. И най-често това са шестите зъби защото те най-рано пробиват, най-рано са атакувани от кариеси и развиват усложнения.

„По Националната програма за профилактика на орални заболявания при децата до 18 години направихме проучване сред 21 160 деца в три възрастови групи. 5-6 годишни – за да видим състоянието на временните зъби, 12 – годишни за състоянието на постоянните зъби и 18- годишни, за да проверим венците, – обяснява зъболекарят. – Установихме, че 70% от децата на 5-6 г. имат кариес (средно по 4) на временни зъби. 78% от децата на 12 г. имат кариеси (средно по 3) и то на постоянните зъби. 91% от тийнейджърите на 18 г. имат кариеси (средно по 6) на постоянните зъби. Устната хигиена е от задоволителна към лоша. Само 35% от 18-годишните имат здрави венци, а 65% вече са с възпаление на венците – гингивити или с пародонтоза. Представете си какво става след 18 години. На базата на този анализ набелязахме цели и задачи на програмата. А кариесът може да се победи и това е доказано. В Скандинавия се пада средно по един зъб с кариес на дете, който е хванат в ранна фаза и е лечим. Този успех е постигнат с програми въведени преди 40 години.“

Кариесът е заразен, предава се с целувка

За здрави зъби трябва да ядем твърда и прясна храна

Друго важно нещо е да ограничим въглехидратите. Това съвсем не означава да се лишаваме от шоколад. Преди години, когато изучава скандинавския опит в профилактиката на денталномедицинските заболявания в Дания, научава, че на децата дават шоколад само в събота и неделя, когато родителите им могат да ги контролират. У нас и възрастните, и децата избират бедни на белтъчини и богати на въглехидрати закуски, предпочитат меката храна.

Заведенията за бързо хранене предлагат меню, което включва неща, които могат и да не се дъвчат много. А когато не се дъвчи, не се стимулира кръвообращението в дъвкателния апарат. Така се намалява храненето на съответните тъкани и те се разболяват. От друга страна, когато не се дъвчи твърда храна, а се предпочита меката и лепкава – тя стимулира образуването на плака. Зъбната плака е колония от микроорганизми, които, като разградят въглехидратите, отделят киселини, а те увреждат емайла. Затова е важно да мием добре зъбите си. Дори когато пием фрешове, е добре да изплакваме устата с вода или да дъвчем дъвка без захар, която да разреди слюнката и да се отмие плодовата киселина. Профилактиката е много проста – миене на зъбите сутрин и вечер, така че да се изчеткат всичките им повърхности.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -