петък, 2 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПародонтитът е група от заболявания

Пародонтитът е група от заболявания

Под наименованието пародонтит влиза цяла група отделни подвидове, които се различават по основната причина, довела до развитието им, по скоростта на развитие и агресивността на протичащите процеси. За да може да се помогне, задължително е посещението при специалист.

Лечебният план започва със снемане на специални индекси, определящи степента на заболяването, контрол на зъбната плака (над и под нивото на венеца), обучение в правилното почистване, съвети за подходяща четка и паста, съвети за използване на разтвори за уста, за спиране на пушенето професионално почистване на зъбите. В този период се преценява дали се налага вадене на някои от зъбите и накрая се оценява ефектът от началното лечение.

Ако джобовете около зъбите са по-дълбоки от 4 мм и има подчертано кървене, праминава се към корективна терапия, включваща според случая нехирургично и хирургично пародонтално лечение, евентуално антибиотично лечение. Ако дълбочината на джобовете е по-малка и няма кървене при изследването им, се преминава към поддържаща терапия, включваща задължителни редовни посещения, интервалът на които е определен от лекуващия. На тези посещения се контролира постигнатото, оценява се поддържаната орална хигиена, коригират се недостатъците, дават се нови инструкции.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
  Състоянието на зъбите разкрива вътрешни болести
  Шиечният кариес не е показание за вадене на зъба
  Изтръпването на зъбите може да е знак за пародонтит

За да може да се поддържа състоянието на зъбите и пародонта, тази най-обща схема на лечение трябва да се провежда под контрола на специалист. За периодите между посещенията в денталния кабинет могат да се дадат някои съвети за намаляване на усложненията. Един от най-важните моменти е поддържането на подходяща устна хигиена. Първото средство е изборът на четка за зъби. Тя не трябва да е голяма, а да има редици от снопчета с различна височина, по възможност всяко снопче да е заострено. Така четката ще може да достигне до всяко място по зъбните повърхности и венечните джобове, за да почисти всеки релеф. Четката трябва да се сменя на всеки три месеца. Пастата трябва да се подбира със съставки, подходящи за пародонталното заболяване, и да се сменя на всеки 3 месеца, за да не привиква микрофлората към активните съставки. При продължително използване на една и съща паста микрооргаанизмите стават резистентни спрямо активните антимикробни средства.

Начинът на почистване е съществен. Освен стандартното почистване трябва използване и на методи за почистване на гингивалните и пародонтални джобове. Един от методите изисква върхът на снопчетата на четката да се поставя върху гингивалния ръб под ъгъл от 45° към корена на зъба по вертикалната му ос. Движението е с натиск, но в същото време се извършва вибриране на четката и постепенно преместване към дъвкателната повърхност. Друг метод е, когато от същата позиция на четката се извършва движение с натиск до побеляване на гингивата, след което четката се премества. Това се повтаря няколко пъти, като четката в края на движението леко се завърта към дъвкателната повърхност. Винаги трябва да се правят изчеткващи движения от джоба към дъвкателната повърхност на зъба. За правилното почистване трябва да се използват и междузъбни конци, както и междузъбни четки.

Междузъбните четки са два вида. Едните имат форма на четки за почистване на бутилки, но са с много малки размери (има различни размери). Те се прегъват леко преди употреба и така се вкарват в мястото между два зъба и започва изчеткване отново от към венеца. Другите четки са също малки и имат едно-единствено заострено снопче, което почиства местата между два съседни зъба. Хубаво е да се използват противовъзпалителни и противомикробни разтвори за плакнене, с които веднъж дневно да се прави жабурене след почистването. Те също трябва да се сменят.

За жабурене може да се използва и домашно приготвена отвара от смрадлика, която има противовъзпалително и стягащо действие. Въпреки тези общи съвети посещенията при специалист и следването на индивидуалната лечебна схема са най-важните за това заболяване.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -