понеделник, 15 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниОткриха втори код в ДНК

Откриха втори код в ДНК

Американски учени откриха втори код в ДНК, съдържащ информации, които би трябвало да хвърлят нова светлина върху ефекта от генни мутации за здравето и развитието на болести, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Откакто генетичният код бе дешифриран през 60-те години на миналия век, учените смятаха, че клетъчната ДНК съдържа единствено информация, която е нужна за производството на протеини в организма.

„Оказва се обаче, че геномът ползва генетичния код, за да пише едновременно на два отделни езика – единият позволява да се произведат протеини, а другият контролира генните инструкции, заяви един от ръководителите на изследването д-р Джон Стаматоянопулос от Вашингтонския университет. Повече от 40 години се смяташе, че промените в ДНК, които засягат генетичния код, влияят единствено върху производството на протеини. Това откритие показва, че ДНК е мощна машина за складиране на информация.“ Двата кода в ДНК са еволюирали заедно, поясниха учените.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Откриха нови 74 гени, свързани с рака
Сензационно: Учени откриха ДНК от непознат досега човешки род
Мисловната енергия влияе върху протеините в клетката
Откриха мъжка ДНК в мозъка на жени, пази от алцхаймер
Разкриха как стресът ни разболява

Кодът, който контролира генните инструкции, изглежда допринася за стабилизиране на някои характеристики на протеините и влияе върху начина им на производство. Откритието ще повлияе върху начина, по който медиците тълкуват генните причини за заболявания и ще хвърли нова светлина върху диагностицирането и лечението им, отбелязват учените. Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Сайънс“.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -