петък, 3 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПри умора виждам мъничко петно, защо?

При умора виждам мъничко петно, защо?

Актуализирана на 26.06.2018 г.

Всеки очен проблем се изразява по-силно след зрително натоварване. Виждането на петънце  в зрителното поле може да се дължи на различни очни проблеми – мътнина в лещата, стькловидното тяло или проблеми в макулата. Помътняване на очната леща – катаракта, се развива се най-често след 60-годишна възраст.

Рискови фактори за развитието на катаракта – перде на окото

При някои хора може да се наблюдават вродени ограничени мътнини, които да не пречат на зрението, но с напредване на възрастта да прогресират. При лещени мътнини, които пречат на зрението, единственият метод на лечение е оперативното отстраняване на лещата.

Рискови фактори са продължително излагане на ултравиолетова светлина, диабет, съдово-исхемични увреждания, интоксикации. Тютюнопушенето увеличава 5-8 пъти риска от перде. Роля играе и наследственото предразположение. За да се забави развитието на перде и евентуално за отлагане на операцията, се препоръчва да се носят слънчеви очила (след консултация с офталмолог).

Още по темата:

Диабетът увеличава два пъти риска от перде на окото

Задължително е пълен отказ от тютюнопушене и избягване на престой в помещение с тютюнев дим. Изключително вредна е злоупотребата с алкохол. Необходимо е да се лекуват системните заболявания на организма (като повишено кръвно налягане и диабет и др.). От голяма важност е регулирането на теглото. Може да се приемат препарати с комбинации от витамини, минерали и антиоксиданти.

Често хората се оплакват от нежни мътнини в стъкловидното тяло – т. нар. летящи мухички. Те се забелязват по-ясно върху бял и светъл фон. Те не пречат на зрението. Характерно е, че те продължават да се движат дори след фокусиране на погледа. Внезапната поява на нова мътнинка с различна форма, по-често в центъра на зрението, особено придружена с поява на „светкавица“, е признак на отлепване на стъкловидното тяло и е необходим преглед при офталмолог по спешност.

Дегенерацията на макулата е заболяване сред възрастното население в развитите страни, което може да доведе до намаление на зрението. Тя се проявява над 45-50 г.

Още по темата:

Нова операция при перде – сменят лещата, без да докосват окото

Първи признаци за дегенерация на макулата

Първите признаци са смущение в централното зрение – тъмно петно пред окото, което затруднява четенето и гледането на телевизия, като може да има и изкривяване на образите. Постепенно зрението намалява чувствително, но пациентите могат да се движат сами, защото се запазва виждането в периферията на зрителното поле.

Рисковите фактори за това нарушение в метаболизма са подобни на етиологичните фактори при катаракта. Влияние оказва наследствената обремененост. Развитието му може да се забави и даже предотврати при спазване на препоръчаните предпазни мерки, диета, зрителен режим и редовни прегледи при офталмолог. Ранен признак е поява на т. нар. друзи, които могат да се установят само при очен преглед. Препоръчвам ви пълен очен преглед.

академик петя василева офталмологАкад. Петя Василева, ръководител на Специализираната очна болница за активно лечение „Акад. Пашев“

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -