четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНова операция при перде - сменят лещата, без да докосват окото

Нова операция при перде – сменят лещата, без да докосват окото

Трима от най-известните български офталмохирурзи за минути опровергаха мнението, че ако си възрастен, задължително си с очила. Да махнеш очилата след 70-те – това се превърна в негласно мото на Деня на иновациите в очната хирургия, който се проведе в столицата този уикенд. Националният консултант по офталмология проф. д-р Ива Петкова, д-р Алек Топов („Токуда“) и д-р Димитър Тасков (Очна клиника „Луксор“ – Пловдив), оперираха трима над 70-годишни пациенти. Диагнозатате бе катаракта (перде) и съпътстващи очни проблеми.

Операциите се извършваха в Очна клиника „Зора“ и се излъчваха пред техни колеги по видеовръзка. Всяка от операциите продължи не повече от 10 минути, а пациентите бяха в съзнание през цялото време и съдействаха на лекарите.

При операцията на перде се премахва естествената човешка леща и се поставя изкуствена. Най-разпространеният метод, по който това се случва и по света, и у нас, е т.нар. факоемулсификация – лещата се раздробява с ултразвукова енергия и се изсмуква от окото, за да освободи място на изкуствената. Методът е безкръвен и безшевен. Въведен е в България преди 10-12 години и заменя ръчните операции със скалпел, правени дотогава. Но и при него се използва човешка ръка – лещата се раздробява под микроскоп, като хирургът сам държи ултразвуковия наконечник.

При показаните операции на живо бе използвана още по-нова методика, която тепърва навлиза у нас. Раздробяването на лещата се извършва без да се докосва окото. Това се случва посредством лазерен лъч, който за части от секундата прави разрезите. Това се прави без човешка намеса, с точност, непостижима за нито един хирург в света. Фемтосекундният лазерLenSx е особено подходящ при сложни случаи, закритоъгълна глаукома, при детска катаракта.

Тези операции могат да се правят 2, дори 3в1 – едновременно премахване на перде, късогледство, далекогледство, астигматизъм, което бе показано и сега. Перфектното зрение гарантира и точно изчислена имплантирана вътреочна леща.

„Най-важното при тези операции е предварителният разговор с пациента, съобразяване с начина му на живот, неговите очаквания и желания“, посочи проф. Петкова. В залата бе и един от наскоро оперираните от нея пациенти – 67-годишният Костадин Карачоров. Той е един от малкото в страната с имплантирана изкуствена леща, даваща зрение на близко, средно и далеч. „Не можем да направим нашите пациенти 20-годишни, но можем да направим така, че да виждат като на 20“, пошегува се проф. Петкова. Колегата й проф. д-р Лъчезар Войнов (ВМА) посочи, че пациентите не бива да отлагат операцията на катаракта и в никакъв случай да не оставят пердето да „зрее“, каквото схващане битува сред обществото.

Денят на иновациите в очната хирургия е първото научно офталмологично събитие през октомври – месецът, в който се чества Международният ден на зрението. Предстоят още три форума, насочени към младите офталмолози и специализантите. За първи път те ще се проведат не само в София, а в Пловдив и Варна – под егидата на офталмологичните дружества в тези градове.

Свързани публикации

2 коментара

  1. Когато публикувате медицински спатии е хубаво да проверявате информацията която публикувате.Не разчитайте на такива безплатни реклами.Трябва да Ви информирам че аз притежавам такива лещи за близо, далече и навсякъде които са ми поставени още през 2007г. Захвърлил съм още тогава очилата и до ден днешен нямам никакви проблеми.Сега съм на 69 години.Операцията ми е направена и на двете очи в клиника „Ден“

  2. Здравейте г-н Колев, не става дума за съобщаване на лещите като новост, а за нова методика за самата операция с лазер. Ясно е, че такива лещи се имплантират от години, а и процедурата с лазер не е новост. Просто технологиите се усъвършенстват.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -