четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниОткриха нови 74 гени, свързани с рака

Откриха нови 74 гени, свързани с рака

Голямо международно изследване с участието на повече от 130 института и 200 000 доброволци откри 74 генни вариации, които могат да бъдат използвани за оценяване на риска от рак на гърдата, на яйчниците или простатата, съобщи Ройтерс. Резултатите могат да помогнат след време за по-добра профилактика на тези заболявания и за разработване на нови лекарства.

Рисковите генни маркери са два пъти повече

Това ще стане най-рано след 5-10 години, защото трябва да бъдат разработена самата методология за  диагностициране. Важна новост в изследването е, че то открива двойно повече рискови генни маркери от известните досега. За целта учените са анализирали ДНК на повече от 200 000 души – половината с рак, а останалите здрави, за да открият промените, които се срещат повече при хората с тези болести. Макар и всяка генна вариация да увеличава риска съвсем малко, няколко от тях, действащи заедно, могат да доведат до неговото повишаване с 30% или 50%.

Някои от генните вариации са характерни за повече от един вид рак, което показва, че може да действа общ механизъм, към който да бъдат насочени нови лекарства. Гените, макар и важни, са само едната страна на сложна комбинация от фактори, които водят до рак. „Начинът на живот и рисковете от околната среда действат заедно с генетиката. Не става въпрос за едното или другото. Винаги са двете заедно“ – каза Пол Фароа от университета на Кембридж. Резултатите са представени в 13 статии в няколко научни списания. Изследването е финансирано от британската благотворителна организация за борба с рака Cancer Research, Европейския съюз и американския Национален здравен институт.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -